Novosti u 2023.

Veljača

Posljednjeg vikenda u siječnju, muzej Unimog proslavio je svoje ponovno otvaranje opsežnim popratnim programom za mlade i stare. Izložbeni prostor je proširenjem udvostručen i sada nudi više nego dovoljno prostora za inicijalnu izložbu "Najbolje iz Muzeja Unimog" te mnoga spektakularna vozila.

 

Moderna nadogradnja nudi nove mogućnosti

 

Nakon dvogodišnje dogradnje je muzej Unimog u Gaggenauu proširen dvoranom visokom desetak metara. Nova zgrada s mnoštvom drvne građe i ostakljenjem povećava izložbeni prostor za 1100 četvornih metara i nudi dodatni prostor na galeriji. Muzej sada može predstaviti gotovo sve serije Unimoga i traktora MB-trac iz širokog spektra područja primjene. U nekim vozačkim kabinama posjetitelji mogu sami sjesti za volan i osjetiti motorizirani rad s univerzalnim motornim uređajem. Vani posjetitelji imaju priliku doživjeti brzu vožnju po terenskoj stazi s usponima od preko 90% te velikim bočnim nagibima. Koncept izložbe također uključuje nove digitalne izložbene stupove i „potragu za blagom“ pomoći vlastitog pametnog telefona. Izložba Unimog dopunjena je stalnom postavom u novoj zgradi s temom proizvodnje vozila u Gaggenau, od 1894. do danas.

 

 

Unimog MUZEJ 2
Unimog MUZEJ 3
Unimog MUZEJ 10
Unimog MUZEJ 11
Unimog MUZEJ 1
Unimog MUZEJ 5
Unimog MUZEJ 6
Unimog MUZEJ 7
Unimog MUZEJ 4

Brojni posjetitelji na svečanom otvaranju uz popratni program

 

Proteklog vikenda je muzej Unimog ponovno otvorio svoja vrata za sve zainteresirane dvodnevnom svečanosti otvorenja. Oko 1200 posjetitelja sudjelovalo je u vođenim obilascima vozila iz devet desetljeća ili istraživalo atrakcije uz digitalnu „potragu za blagom“. U svom uvodnom govoru, Christof Florus, gradonačelnik grada Gaggenaua, rekao je: "Muzej Unimog vrhunac je u cijeloj dolini Murg, ali i daleko šire i od danas svijetli dvostruko jače u daleki svijet. Promatrano privatno, službeno i kroz sponzorstvo udruge ovom se otvorenju stvarno može skinuti šešir.” Posjet ovom izuzetnom muzeju vozila svakako se isplati.

60 GOD FUSO 1
60 GOD FUSO 2
60 GOD FUSO 3
60 GOD FUSO 1
60 GOD FUSO 7
60 GOD FUSO 4
60 GOD FUSO 5
60 GOD FUSO 6

FUSO, japanska podružnica Daimler Trucksa i jedan od vodećih azijskih proizvođača gospodarskih vozila, slavi 60. obljetnicu svog lakog kamiona Canter. Od uvođenja na tržište 1963., proizvedeno je više od 4,5 milijuna FUSO Cantera diljem svijeta.

Prva generacija Cantera stigla je na japansko tržište u ožujku 1963. s oznakom T720 kao „cab-over“ odnosno kao koncept kabine iznad motora i uspjela je unutar svog segmenta impresionirati izvrsnim voznim performansama i ekonomičnošću. Još od prve generacije FUSO kontinuirano razvija vozilo u skladu sa zahtjevima kupaca i društva. Uz uvjerljive vozne performanse i udobnost, Canter je tijekom desetljeća postigao sve višu razinu uštede goriva i ekološke prihvatljivosti kroz stalna poboljšanja motora.

Tijekom desetljeća razvoja naprednih sigurnosnih tehnologija, Canter se etablirao kao siguran i pouzdan kamion za vozače i druge sudionike u prometu. Dizajn vozila je evoluirao u skladu s potrebama kupaca i duhom vremena. Tako je FUSO Canter uspio stvoriti vlastiti nepogrešivi identitet u sektoru gospodarskih vozila: kao siguran, udoban i ekološki prihvatljiv suputnik za vozače i tvrtke posvuda.

FUSO širi prodaju Cantera na razna međunarodna tržišta od 1960-ih i lider je u segmentu lakih kamiona na važnim tržištima diljem svijeta. U Indoneziji, jednom od prvih prekomorskih tržišta FUSO-a, Canter dosljedno drži najveći tržišni udio u segmentu lakih gospodarskih vozila zadnjih 48 godina. Canter se danas prodaje u više od 70 zemalja diljem svijeta.

2017. godine je FUSO predstavio eCanter, prvi serijski proizvedeni električni kamion u Japanu u segmentu lakih kamiona. Njegov potpuno prerađeni nasljednik predstavljen je 2022. godine. eCanter druge generacije krenut će u serijsku proizvodnju 2023. u FUSO tvornicama u japanskom Kawasakiju i portugalskom Tramagalu.

Pouzdanost, robusnost i ekonomičnost u vrlo nepovoljnim radnim i klimatskim uvjetima: Mercedes-Benz Special Trucks nudi širok portfelj proizvoda za visoke zahtjeve vozila oružanih snaga, kao i vozila koje koriste organizacije sa sigurnosnim zadacima. Dokazani dobavljač brojnih sigurnosnih i obrambenih snaga omogućio je uvid u svoju ponudu vozila na ovogodišnjem IDEX-u od 20. do 24. veljače 2023. u Abu Dhabiju. Mercedes-Benz Special Trucks izložio je tegljač s poluprikolicom Arocs 4652 AK 8x8/4 s kukom za podizanje proizvođača Hyve (Titan 30 65 SK) i kotrljajućim podom za utovar tvrtke Bruns (AGPS 7500), Potom i Mercedes-Benz Zetros 3351 A 6x6 s automatskim mjenjačem Allison, Mercedes-Benz Zetros 4042 AS 6x6 s hidrauličnim duplim vitlom iz HPC-a (TLS 2.20) i Mercedes-Benz Unimog U 4000 sa sklopivim krovom. Neka od vozila posebno su konfigurirana za područja sa suhim, vrućim i pješčanim okruženjem.

23DT004 001 copy
Unimog U 4000 1
Unimog U 4000

Na sajmu IDEX 2023, Mercedes-Benz Special Trucks naglašava u kojoj mjeri njegova logistička i taktička vozila ispunjavaju zahtjeve dotične operacije i povećavaju učinkovitost putem inteligentnih tehnologija. Proizvođač se oslanja na svoju široku ponudu dokazanih standardnih dijelova i komponenti iz svojih masovno proizvedenih vozila. Rezultat su terenska i zaštićena vozila po mjeri s različitim karoserijama i preinakama. Asortiman se proteže od kamiona za sve terene iz serije Atego, Actros i Arocs preko serije Unimog i Zetros za sve terene do tegljača Actros SLT i Arocs SLT.

Vozila na kotačima su konstruirana tako da mogu što brže i sigurnije stići do odredišta u operativnom području na cestama i asfaltiranim stazama, kao i na vrlo zahtjevnim terenima, u brojnim različitim klimatskim i ekološkim uvjetima. Ovisno o modelu, specifičnu ponudu vozila karakteriziraju značajke opreme kao što su snažni motori s velikim okretnim momentom, pogonom na sve kotače s jednostrukim gumama, poprečne i uzdužne blokade diferencijala, sustav kontrole tlaka u gumama, mogućnost utovara vozila u avione i na vlakove, dubina gaza do 1200 milimetara, krovni otvor i brojne druge značajke. Vozila se prema potrebi nude i s posebnom opremom za obrambene zadaće - primjerice s vojnom jednobojnom ili višebojnom maskirnom bojom te maskirnim svjetlosnim krugom i križnim svjetlom.

Stručnjaci Mercedes-Benz Custom Tailored Trucks (CTT) dostupni su Mercedes-Benz Special Trucks za posebne preinake. CTT si je postavio zadaću pružanja rješenja po mjeri čak i za vrlo teške zahtjeve kupaca - za najrazličitije profile terena, ekstremne temperature i vrlo visoku sposobnost manevriranja kao i za velika opterećenja, neobične funkcije i razne posebne zahtjeve.

Mercedes-Benz Arocs 4652 AK 8x8/4 prikazan na sajmu IDEX 2023 je predodređen je za terenski prijevoz teške i visokokvalitetne opreme. Vozilo pokreće Euro V šestcilindrični redni dizelski motor OM 473 snage 380 kW (517 KS) s okretnim momentom od 2600 Nm i obujmom od 15,6 litara. Mjenjač Mercedes-Benz G 280-16/11.7-0.69 mijenja se putem Mercedes-Benz Powershift 3 - ili potpuno automatski s maksimalnim olakšanjem za vozača ili opcionalno u ručnom načinu rada.

Okretni moment motora prenosi se preko Turbo Retarder Spojke (TRK). Kao kombinacija hidrauličke startne spojke i retardera u jednoj zajedničkoj komponenti, omogućuje osjetljivo pokretanje i manevriranje s ulaznim okretnim momentom do 3.000 Nm i korištenje pune snage motora do granice vučne sile, čak i na strmim dionicama ceste - i sve to "bez trošenja" u usporedbi s konvencionalnom spojkom. Kao primarni retarder, TRK razvija visoku trajnu snagu kočenja od 350 kW (476 KS). Zajedno sa High Performance Engine Brakeom do 475 kW (646 KS), TRK osigurava visoku razinu sigurnosti i štiti radne kočnice čak i kod vrlo velike tonaže na dugim nizbrdicama. Pri odgovarajućem broju okretaja motora, hidraulička spojka se pokreće mehanički – posebno ekonomično i štedljivo.

Dimenzije četveroosovinskog Arocs 4652 AK 8x8/4 iznose (D x Š x V) 10.848 x 2.600 x 3.973 milimetara s međuosovinskim razmakom od 5.750 milimetara. Vozilo ima ukupnu dopuštenu masu od 46 tona (dva puta po devet tona na dvije prednje osovine i dva puta po 14 tona na dvije stražnje osovine) i ukupnu skupnu masu od 250 tona. S kombinacijom sjedala i ležaja (dva ležaja) straga, StreamSpace L kabina nudi prostor za šest osoba, uključujući osobnu opremu koja je praktički uvijek lako dostupna.

Posebna oprema relevantna za obrambene operacije uključuje visoku sposobnost prelaženja i posebne mogućnosti odlaganja opreme. Uz to, poluautomatski sustav kontrole tlaka u gumama s bezstupanjskom prilagodbom tlaka za poboljšanu mobilnost izvan ceste i priključno vratilo Mercedes-Benz 123-10c. Za vrlo dobru trakciju na mekom tlu kao što je pijesak, Arocs ima jednostruke gume bez zračnica na prednjim osovinama (16.00 R 20 Cross Country) i na stražnjim osovinama (24.00 R 21 Cross Country).

Arocs 4652 AK 8x8/4 s Hyva Titan 30 65 SK dizalicom s kukom nosivosti 30 tona također je bio izložen na sajmu IDEX 2023. Osim toga, tu je i rolo utovarni pod AGPS 7500 tvrtke Bruns. Ova platforma je pogodna za prijevoz vozila dužine do 7 metara, širine 2,6 metara i težine 22,5 tona, ali se može proširiti i za prijevoz vozila širine do 3,4 metra. Učinkovit prijevoz nekoliko teških vozila, uključujući utovar i istovar, od strane samo jedne posade moguć je ako je Arocs opremljen odgovarajućom kukom za prikolice s dodatnim platformama.

Mercedes-Benz Arocs 4652 AK 8x8 4
Mercedes-Benz Arocs 4652 AK 8x8 4 1
Mercedes-Benz Zetros 3351 A 6x6 2
Mercedes-Benz Zetros 3351 A 6x6 1

Sa Zetrosom 3351 A 6x6, Mercedes-Benz Special Trucks naglašava reputaciju Zetrosa kao ekstremnog „radnog konja“ koji bez napora može svladati udubine u tlu, blatne rupe, planine i brda, pijesak, prašinu, hladnoću i vrućinu. To se posebno odnosi na prvu verziju vozila s gumama bez zračnica u veličini 525 u kombinaciji s automatskim sustavom kontrole tlaka u gumama.

Šasiju predstavljenu na sajmu IDEX 2023 pokreće snažni Euro V šestcilindrični redni motor OM 460 obujma 12,8 litara. Dizelski motor isporučuje nevjerojatnih 375 kW (510 KS/2400 Nm). Automatski mjenjač Allison 4500 SP bez retardera osigurava još veću dinamiku vožnje. Kontrola mjenjača sa šest stupnjeva prijenosa novouvedena 2021. omogućuje brže i ujedno glatko pokretanje i ubrzavanje u mnogim situacijama bez prekida vučne snage zahvaljujući potpuno automatskom odabiru stupnjeva prijenosa. To zauzvrat vozačima olakšava uspješno i neproblematično upravljanje vozilom.

Dimenzije troosovinskog Zetrosa su (D x Š x V) 9.216 x 2.800 x 2.991 milimetara s međuosovinskim razmakom od 4.450 milimetara. Relativno kratak međuosovinski razmak rezultira većim kutom rampe i time optimizira upravljivost na terenu izvan ceste. Vozilo ima ukupnu masu od 33 tone (7,5 tona na prednjoj osovini i po 13 tona na objema stražnjim osovinama) i ukupnu skupnu masu od 120 tona. M kabina sa središnjim sjedalom nudi prostor za tri osobe.

Karoserija platforme bez torzije iz EMPL-a omogućuje širok raspon primjena za Zetros 3351 A 6x6 - bilo za prijevoz ljudi, materijala ili kontejnera. Međutim, moguće su, na primjer, i nadgradnje spremnika za vodu ili goriva.

Tegljač s poluprikolicom 4042 AS 6x6 izložen na sajmu IDEX 2023 predstavlja dodatak asortimanu proizvoda koji je dostupan od 2022. Euro III OM 460 šestcilindrični redni motor s obujmom od 12,8 litara ima izlaznu snagu od 310 kW (421 KS/2100 Nm). Šasija je opremljena mjenjačem Mercedes-Benz G260-16/11.7-0.69 s dvostrukim diskom spojke.

Dimenzije dvoosovinskog Zetrosa iznose (D x Š x V) 8.800 x 2.550 x 3.500 milimetara s međuosovinskim razmakom od 4.800 milimetara. Vozilo ima ukupnu masu od 40 tona (9 tona na prednjoj osovini i dva puta 16 tona na stražnjoj osovini) i ukupnu skupnu masu od 120 tona. M vozačka kabina sa središnjim sjedalom nudi prostor za tri osobe.

Za vrlo dobru trakciju na mekom tlu, Zetros ima jednostruke gume bez zračnica na prednjoj i stražnjoj osovini (14,00 R 20 Cross Country). Posebna oprema vozila predstavljenog na sajmu IDEX 2023, koja je relevantna za obrambene operacije, uključuje ne samo visoku sposobnost prelaženja, već i posebne mogućnosti odlaganja opreme i priključnog vratila Mercedes-Benz 131-2c. Karoserija haube vozila ima hidraulično dvostruko vitlo TLS 2.20 iz HPC-a nosivosti 2 x 20 tona.

Zetros 4042 AS 6x6
Zetros 4042 AS 6x6 1

Travanj

 

23DT037 018

Dr Christof Weber, voditelj globalnog testiranja u Mercedes-Benz Trucks: „Testiranje našeg asortimana proizvoda u ekstremnim zimskim uvjetima također je bitan dio našeg razvoja vozila kada su u pitanju alternativni pogoni. U visoko konkurentnom okruženju, prijevozničke tvrtke moraju se moći osloniti na naše električne kamione u bilo koje doba godine baš kao što su naviknute s vozilima na konvencionalni pogon. Iz tog su razloga naši testni inženjeri u Finskoj intenzivno testirali vozila tijekom šest tjedana.”

Prijevozničke tvrtke postavljaju iste zahtjeve pred električne kamione kao i pred njihove pandane s konvencionalnim dizelskim motorima. Čak i pod teškim vremenskim uvjetima, poput hladnoće, leda i snijega, vozila moraju pouzdano obavljati svoj posao. U tom kontekstu su se ovogodišnji Mercedes-Benz Trucksovi zimski testovi u finskom Rovaniemiju ponovno pokazali kao važni testovi izdržljivosti. Korištena su bila vozila iz raznih serija modela, uključujući prototipove električnih eActrosa LongHaul čija je serijska proizvodnja planirana za 2024. Nadalje, električni eActros 300 tegljač s poluprikolicom, kao i Actros L na konvencionalni dizelski pogon. U ekstremnim klimatskim uvjetima kao što su snježne i zaleđene ceste, jaki vjetrovi i temperature do minus 25 stupnjeva, tim za razvoj i ispitivanje testirao je pojedinačne modele kako bi poduzeo mjere za daljnju optimizaciju.23DT037 095Na putu za Finsku, razvojni inženjeri iz Mercedes-Benz Trucks pažljivo su ispitali sve funkcije i sustave vozila u praksi. Na primjer, podrška pri promjeni voznog traka s aktivnim asistentom pri skretanju ili aktivno navođenje unutar vozne trake s Active Drive Assistom u Actrosu L. Budući da je također trebalo prijeći nekoliko državnih granica, mjerili su se utjecaji specifičnih oznaka prometnih traka, prometnih znakova ili digitalnih kartografskih podataka na performanse pomoćnih sustava. Budući da su kamioni testirani cijeli dan, mogli su se ocijeniti i aspekti poput udobnosti vozačevog sjedala.

 

23DT037 007
23DT037 026

eActros 300 tegljač prvi put predstavljen na IAA Transportation 2022 u Hannoveru može vući sve uobičajene europske prikolice, uzimajući u obzir najveću dopuštenu ukupnu duljinu. Električni tegljač se temelji na istoj tehnologiji kao i eActros 300/400. Tri paketa baterija, sa instaliranim kapacitetom baterije sa po 112 kWh[1], omogućuju doseg do 220 kilometara[2] bez međupunjenja. Početak serijske proizvodnje eActrosa tegljača planiran je za drugu polovicu 2023. godine.

eActros LongHaul trebao bi biti spreman za serijsku proizvodnju 2024. godine. Mercedes-Benz Trucks predstavio je konceptni prototip električnog kamiona također na prošlogodišnjem sajmu IAA Transportation. Serijski proizveden eActros LongHaul ima doseg od oko 500 kilometara bez međupunjenja i omogućit će punjenje visokih performansi. Na sajmu IAA dobio je nagradu “2023 Truck Innovation Award” od “International Truck of the Year” žirija. U eActros LongHaulu koriste se baterije s tehnologijom litij-željezo-fosfatnih ćelija (LFP). Odlikuje ih prije svega dug radni vijek i više iskoristive energije.

 

[1]Nominalni kapacitet nove baterije, na temelju interno definiranih okvirnih uvjeta. To može varirati ovisno o primjeni i uvjetima okoline.

[2]Doseg je određen interno pod optimalnim uvjetima, uključujući s 3 paketa baterija nakon predkondicioniranja u djelomično opterećenom distribucijskom prometu s poluprikolicom na vanjskoj temperaturi od 20°C.

23DT037 044

Stručnjaci su na licu mjesta obratili posebnu pozornost na ponašanje baterija i električnog pogonskog sklopa u nepovoljnim vremenskim uvjetima u eActrosu LongHaul i eActrosu 300 tegljaču s poluprikolicom. U tu svrhu, među ostalim, provjereno je ponašanje pri pokretanju i zaštita od hladnoće pogonskih komponenti, softvera i sučelja. Osim toga, intenzivno je testirano upravljanje toplinom i energijom. Oboje osigurava ispravno i energetski učinkovito temperirani pogonski sklop i vozačevu kabinu i pri niskim temperaturama.

To je pokazalo da, na primjer, eActros LongHaul općenito zagrijava vozačevu kabinu brže od dizelskog kamiona zahvaljujući manjem, visokoučinkovitom krugu grijanja. Međutim, budući da se energija za to uzima iz baterija ugrađenih u vozilo čime se smanjuje doseg, preporučuje se tzv. predkondicioniranje ili energetski učinkovito predklimatiziranje električnog kamiona na stanici za punjenje. Nakon predkondicioniranja, eActros LongHaul gubi manje od svog dosega, čak i pri ekstremnoj hladnoći.

Dr Christof Weber, voditelj globalnog testiranja kamiona Mercedes-Benz: "Vrlo smo zadovoljni našim rezultatima testiranja. Zato što testovi ponašanja baterija i električnog pogonskog sklopa pri ekstremnim temperaturama ili ponašanja vozila u vožnji na izrazito skliskim cestama pokazuju da su naši električni kamioni na baterije potpuno operativni čak i u vrlo zimskim uvjetima.”

Zimsko testiranje uključivalo je i brojne testove ponašanja u vožnji i kočenju na podlogama s različitim razinama prianjanja i utjecaj bljuzgavice koji pokazuju učinkovitost senzora u sustavima asistencije vozaču. Također je testirano kako Trailer Stability Assistant može smanjiti rizik od proklizavanja zglobnih kamiona prilikom skretanja ili manevara izbjegavanja na zimskim cestama i kako se MirrorCam nosi s različitim omjerima kontrasta na ledu i snijegu.

23DT037 005
23DT037 156
23DT037 137

Rovaniemi, Stockholm, Malmö, Kopenhagen, Nyborg, Flensburg, Hamburg, zatim na A7 do Würzburga i odavde preko A81 natrag u Stuttgart: pravi maraton za eActros 300 tegljač, čija tri paketa baterija, svaki sa 112 kWh[1] instaliranog kapaciteta baterije omogućuje doseg do 220 kilometara[2] bez međupunjenja.

"U pripremi smo precizno i ​​vrlo konzervativno planirali pojedinačne etape s oko 150 kilometara kako bismo mogli lako voziti do predviđenih mjesta punjenja čak i u prometnim gužvama ili u stop-and-go prometu", izvještava Marc Schniederjan, voditelj tima u Mercedes-Benz Trucks koji je odgovoran za upravljanje testnim vozilima i koji je koordinirao i pratio povratno putovanje.

Na europskim i njemačkim regionalnim cestama te autocestama s različitim topografijama, vozači su bili oduševljeni opuštenim kotrljanjem bez ikakvih zamjetnih prekida u prebacivanju stupnjeva prijenosa. Dva elektromotora pružila su isti veliki okretni moment kroz cijeli raspon brzine, a snažno ubrzanje električnog kamiona bilo je vidljivo u svakoj prometnoj situaciji. Razina buke u kabini uvijek je ostala na ugodnoj razini. Čak i na ledenim temperaturama, vozačeva kabina se zagrijala relativno brzo. Kako ne bi trošili previše energije baterije i time smanjili doseg, vozilo je pred-klimatizirano na punionici.

"Na samo par stupnjeva ispod nule, gubitak dosega držao se unutar okvira čak i bez predkondicioniranja", kaže Marc Schniederjan. U vožnji, obično brzinom od 80 km/h, također je bilo lako pratiti kako eActros 300 tegljač uz pomoć rekuperacije koristi vlastitu energiju i tako povećava doseg. U prosjeku, timovi su tri puta dnevno uzimali pauzu za punjenje dva vozila. Samo punjenje funkcioniralo je bez problema na dostupnim javnim DC brzim punionicama.

Kao tegljač s poluprikolicom, eActros 300 se također nosio s najrazličitijim vremenskim uvjetima  primjerice snijegom, hladnoćom i olujama bez ograničenja. Ugrađeni sustavi asistencije pokazali su se pouzdanima, kao i druga generacija MirrorCama.

 

[1] Nazivni kapacitet nove baterije, na temelju interno definiranih parametara. To može varirati ovisno o primjeni i uvjetima okoline.

[2] Doseg je određen interno pod optimalnim uvjetima, uključujući s 3 paketa baterija nakon predkondicioniranja u djelomično opterećenom distribucijskom prometu s poluprikolicom na vanjskoj temperaturi od 20°C.

 

Vožnja električnim kamionom za tešku distribuciju od Arktičkog kruga do Stuttgarta je nešto posebno, čak i za iskusne razvojne inženjere. U budućnosti, kupci vjerojatno neće koristiti Mercedes-Benz eActros 300 s poluprikolicom za tako velike udaljenosti, ali testirati vozila u realnom radu tijekom nekoliko dana u širokom rasponu klimatskih i topografskih uvjeta najbolja je prilika razvojnim inženjerima izvući mjere za moguću optimizaciju funkcija i sustava. Stručnjaci iz Mercedes-Benz Trucks prevalili su u ožujku otprilike 3000 kilometara sa skoro serijskim prototipom eActros 300 tegljačem. Električni kamion, posebno predviđen za fleksibilnu upotrebu u teškom distribucijskom prometu svoju je premijeru imao na sajmu IAA Transportation 2022 u Hannoveru. Početak njegove serije zakazan je za jesen ove godine.

Neposredno prije povratka dugog 3000 kilometara, inženjeri tvrtke Mercedes-Benz Trucks već su opsežno testirali vozilo u zimskim uvjetima u sklopu testova u Rovaniemiju u Finskoj. Na temperaturama do minus 25 stupnjeva fokus nije bio samo na ponašanju u vožnji na zaleđenim i snijegom prekrivenim cestama, već i posebno na ponašanju pri pokretanju i zaštiti pogonskih komponenti, softvera i sučelja od hladnoće. Na povratku je bilo najvažnije staviti pod povećalo eActros težak 25 tona u stvarnim prometnim uvjetima.

dr Christof Weber, voditelj globalnog testiranja Mercedes-Benz Trucks: „Putovanje od Rovaniemija do Stuttgarta pokazalo je da eActros 300 tegljač pouzdano svladava sve izazove. To se odnosi na energetsku učinkovitost i punjenje, kao i na udobnost i sigurnost u vožnji.”

 

23DT037 161
23DT037 154

S površinom od gotovo tri milijuna četvornih metara, tvornica u Wörthu najveće je svjetska proizvodna mreža Mercedes-Benz Kamiona. S oko 10.000 zaposlenika je drugi najveći poslodavac u pokrajini Rheinland-Pfalz.

Prije 60 godina tvornica kamiona u Wörthu vrvjela je od aktivnosti jer je bila usred izgradnje.  1. listopada 1936. samo godinu i pol nakon početka radova, prva kabina sišla je s proizvodne trake. Od 1965. godine pa nadalje radna snaga tvornice proizvodila je kompletne kamione. Danas su to modeli Actros, Arocs i Atego, Mercedes-Benz Special Trucks Econic, Unimog i Zetros se također proizvode u Wörthu. Serijska proizvodnja električnog Mercedes-Benz eActrosa na baterije započela je 2021., nakon čega je uslijedio i drugi električni serijski kamion Mercedes-Benz eEconic 2022. Do 470 kamiona izraženih prema specifikacijama kupaca dnevno može napustiti tvornicu u Wörthu.

 

 

21C0379 01WEB

Dr. Andreas Bachhofer, upravitelj tvornice Mercedes-Benz Wörth: „Ljudi će biti ti koji će i u budućnosti činiti tvornicu. Našu inovativnu snagu i predanost Mercedes-Benz kamiona uveliko pokreće radna snaga. Zbog toga su nam kvalifikacije i daljnje usavršavanje u budućim tehnologijama za nas ključne. Kako bismo uspješno oblikovali transformaciju dosljedno ulažemo u svoje zaposlenike, jer su oni ti koje trebam uz sebe kao entuzijastične saveznike u ovim fascinantnim vremenima.“

U 60 godina otkako je proizvodnja počela, u Wörthu je proizvedeno više od 4,4 milijuna kamiona - uključujući oko 790.000 Kompletno srušenih kompleta vozila koji se isporučuju na brojna inozemna tržišta radi konačnog sklapanja na licu mjesta. Razloga, dakle, za slavlje. Za obljetničku 2023. godinu oko i unutar tvornice odvijat će se razne aktivnosti: među ostalim, proslava obljetnice, tradicionalni obiteljski dan na kojem zaposlenici mogu doživjeti tvornicu zajedno sa svojim obiteljima, kao i adventski kafić i božićni koncert. Vrhunac proslave bit će ceremonija u jesen.

23DT073 001 web
Zwick thoma1680x945

Thomas Zwick, predsjednik radničkog vijeća tvornice Mercedes-Benz Wörth:

"Desetljećima je naša tvornica u Južnom Palatinatu uvijek bila u fazi promjena, a mi je zajedno oblikujemo. Zahvaljujući novim proizvodima, pojavljuju se novi profili poslova za naše kolege, a s njima i nove prilike za karijeru. Snažna i održiva vizija za budućnost lokacije, koju smo dogovorili s upravom tvrtke 2021. godine, služi nam kao temelj."

Worth today

Mercedes-Benz Special Trucks izložio je vrhunac inovativne tehnologije za gašenje požara na RETTmobilu u Fuldi, vodećem europskom sajmu za spašavanje i mobilnost: nadogradnja TLF-W protupožarna puma opremljena širokom paletom najsuvremenije specijalizirane vatrogasne opreme s Unimog U 5023 podvozjem je bila izložena na f16 otvorenom štandu. Svojom tehnologijom pogodna je za učinkovito gašenje opasne vegetacije i šumskih požara. Njezina primjene također uključuju pomoć u katastrofama, kao što su poplava i kritično visoki vodostaj.

Iznimno sposobnog za terenske vožnje i kompaktog Unimoga desetljećima su cijenile vatrogasne službe diljem svijeta kao vozilo za opasne šumske požare na neravnom terenu, gdje bi sigurnost vatrogasaca uvijek trebala biti na prvom mjestu. Specijalno vozilo s pogonom na sve kotače koja je bio izložen na RETTmobilu 2023. dizajnirana je u skladu s DIN EN 1846 i temelji se na preporuci AGBF/DFV stručnih kamiona za šumske požare „Waldbrand-TLF“. Prva dva vozila ovog novog modela koristit će vatrogasna uprava u Stuttgartu, glavnom gradu pokrajine Baden-Württemberg. Oba se temelje na šasiji serije modela Unimog sposobne za terensku vožnju. U standardnoj čeličnoj kabini za posadu, četveročlana vatrogasna ekipa zajedno sa zaštitnom odjećom i opremom može se udobno smjestiti na četiri zasebna sjedala.

23DT085 02

Karoserija specifična za vatrogasno vozilo pričvršćena je za šasiju pomoću ležaja u tri točke. Zajedno s provjerenim Unimog portalnim osovinama i niskim težištem karoserije, ovo nudi najveću moguću manevarsku sposobnost i znači da Unimog U 5023 TLF-W može doći do mjesta intervencije što je brže i sigurnije moguće – i naravno može otići što je moguće brže i sigurnije u slučaju neposredne opasnosti. Prednja šipka za prskanje i mlaznice za prskanje ispred sva četiri kotača i na štitniku od grana u kabini osiguravaju zaštitu posade vozila u slučaju šumskog požara. U posebno kritičnim situacijama posada ima na raspolaganju automatski sustav zaštite koji se opskrbljuje s 230 litara vode iz dva odvojena sigurnosna spremnika. Na prednjem dijelu vozila nalazi se vitlo od 50 kN, koje se također može koristiti za izvlačenje vozila u slučaju nužde.

Protupožarni dodaci na vozilu također uključuju visokotehnološku pumpu i rolo opremu, koja se može koristiti za ciljano gašenje većih požara u gusto pošumljenim područjima tijekom vožnje. Do 2000 litara vode u minuti može se isporučiti iz dva pravokutna krovna otvora dostupna iznad stražnjih sjedala. To se radi pomoću dva šuplja raspršivača i ručno upravljanog vodenog topa na krovu vozila. Centrifugalna protupožarna pumpa FPN 10–2000, koja je instalirana na stražnjoj strani Unimog U 5023 TLF-W, proizvodi potrebni nazivni protok pri nazivnom tlaku od 10 bara. Za opcionalno dodavanje pjene ugrađen je spremnik pjene od 60 litara sa sustavom miješanja AutoMix 30 DE.

Posebni toplinski zaštitni omotači osiguravaju dodatnu radnu sigurnost. Dva bočna odjeljka za opremu i odjeljak za opremu u stražnjem dijelu osiguravaju prostor za potreban vatrogasni teret. Mogu se fleksibilno nadopuniti krovnim kutijama i drugim jedinicama za pohranu. Reflektori sprijeda i straga, okružujuća rasvjeta u području krova i poseban sustav signalizacije imaju LED tehnologiju i osiguravaju optimalnu vidljivost u mraku i lošim vremenskim uvjetima.

23DT085 01

Dimenzije Unimog U 5023 TLF-W su vrlo kompaktne, s duljinom od 6950 mm, međuosovinskim razmakom od 3850 mm i ukupnom visinom od 3300 mm, uključujući karoseriju. Uz to, tu su i kratki prevjesi i vrlo visok razmak od tla, kao i prilazni/odlazni kut. Zahvaljujući mogućnosti gaženja od 1200 mm, prelazak preko vode jednako je jednostavan kao i vožnja preko srušenih debala i gromada na putu do mjesta intervencije.

S nizom posebnih mjera, specijalno vozilo na RETTmobilu 2023 izuzetno je prikladna za učinkovito gašenje šumskih požara. Ima vrlo nisku karoseriju "Varus 4x4" renomiranog stručnjaka za vatrogasna vozila Schlingmann u dizajnu od nehrđajućeg čelika i aluminija s vrlo niskim težištem. Spremnik za vodu u obliku slova T zapremine 3200 litara integriran je u karoseriju. Krov karoserije odobren je za prijevoz do deset osoba. Na primjer, to znači da se ljudi ljudi mogu spasiti i evakuirati iz opasne zone u operacijama protiv poplava.

23DT085 03
23DT085 04
23DT085 05

Nizozemska tvrtka Luijendijk & van der Wal investirala je u novi Mercedes-Benz Actros SLT za zahtjevne zadatke u transportu. Ovaj Actros motorne snage 630 KS ima prostornu BigSpace kabinu i  MirrorCam.

Generalni direktor i vlasnik Ard Luijendijk : „ Ovaj Actros nudi nam izvrsna tehnološka rješenja koja u svojem portfelji samo Mercedes-Benzovi kamioni mogu ponuditi. Posebna spojka i dopuštena bruto masa do 180 tona zajedno nam omogućuju prijevoz vrlo teških tereta kao što su dizalice gusjeničari, drobilice i strojevi za sijanje.“

Prije narudžbe se Luijendijk & van der Wal mogao osobno uvjeriti u karakteristike vozila: Tvrtka iz iste branše dala je Actros SLT sličnog dizajna za probnu vožnju i podijelila svoje iskustvo iz praktične upotrebe.

"Sa svojom posebnom konfiguracijom za prijevoz teških tereta, nazubljenom rešetkom hladnjaka i nebesko plavom bojom, kamion u potpunosti ispunjava naše zahtjeve u pogledu performansi i izgleda. Vozači su oduševljeni našim novim dodatkom voznom parku," dodaje Ard Luijendijk.

23DT019 003
23DT019 002
23DT019 001
Na vrh