Novosti u 2023.

Posljednjeg vikenda u siječnju, muzej Unimog proslavio je svoje ponovno otvaranje opsežnim popratnim programom za mlade i stare. Izložbeni prostor je proširenjem udvostručen i sada nudi više nego dovoljno prostora za inicijalnu izložbu "Najbolje iz Muzeja Unimog" te mnoga spektakularna vozila.

 

Moderna nadogradnja nudi nove mogućnosti

 

Nakon dvogodišnje dogradnje je muzej Unimog u Gaggenauu proširen dvoranom visokom desetak metara. Nova zgrada s mnoštvom drvne građe i ostakljenjem povećava izložbeni prostor za 1100 četvornih metara i nudi dodatni prostor na galeriji. Muzej sada može predstaviti gotovo sve serije Unimoga i traktora MB-trac iz širokog spektra područja primjene. U nekim vozačkim kabinama posjetitelji mogu sami sjesti za volan i osjetiti motorizirani rad s univerzalnim motornim uređajem. Vani posjetitelji imaju priliku doživjeti brzu vožnju po terenskoj stazi s usponima od preko 90% te velikim bočnim nagibima. Koncept izložbe također uključuje nove digitalne izložbene stupove i „potragu za blagom“ pomoći vlastitog pametnog telefona. Izložba Unimog dopunjena je stalnom postavom u novoj zgradi s temom proizvodnje vozila u Gaggenau, od 1894. do danas.

 

 

Unimog MUZEJ 2
Unimog MUZEJ 3
Unimog MUZEJ 10
Unimog MUZEJ 11
Unimog MUZEJ 1
Unimog MUZEJ 5
Unimog MUZEJ 6
Unimog MUZEJ 7
Unimog MUZEJ 4

Brojni posjetitelji na svečanom otvaranju uz popratni program

 

Proteklog vikenda je muzej Unimog ponovno otvorio svoja vrata za sve zainteresirane dvodnevnom svečanosti otvorenja. Oko 1200 posjetitelja sudjelovalo je u vođenim obilascima vozila iz devet desetljeća ili istraživalo atrakcije uz digitalnu „potragu za blagom“. U svom uvodnom govoru, Christof Florus, gradonačelnik grada Gaggenaua, rekao je: "Muzej Unimog vrhunac je u cijeloj dolini Murg, ali i daleko šire i od danas svijetli dvostruko jače u daleki svijet. Promatrano privatno, službeno i kroz sponzorstvo udruge ovom se otvorenju stvarno može skinuti šešir.” Posjet ovom izuzetnom muzeju vozila svakako se isplati.

60 GOD FUSO 1
60 GOD FUSO 2
60 GOD FUSO 3
60 GOD FUSO 1
60 GOD FUSO 7
60 GOD FUSO 4
60 GOD FUSO 5
60 GOD FUSO 6

FUSO, japanska podružnica Daimler Trucksa i jedan od vodećih azijskih proizvođača gospodarskih vozila, slavi 60. obljetnicu svog lakog kamiona Canter. Od uvođenja na tržište 1963., proizvedeno je više od 4,5 milijuna FUSO Cantera diljem svijeta.

Prva generacija Cantera stigla je na japansko tržište u ožujku 1963. s oznakom T720 kao „cab-over“ odnosno kao koncept kabine iznad motora i uspjela je unutar svog segmenta impresionirati izvrsnim voznim performansama i ekonomičnošću. Još od prve generacije FUSO kontinuirano razvija vozilo u skladu sa zahtjevima kupaca i društva. Uz uvjerljive vozne performanse i udobnost, Canter je tijekom desetljeća postigao sve višu razinu uštede goriva i ekološke prihvatljivosti kroz stalna poboljšanja motora.

Tijekom desetljeća razvoja naprednih sigurnosnih tehnologija, Canter se etablirao kao siguran i pouzdan kamion za vozače i druge sudionike u prometu. Dizajn vozila je evoluirao u skladu s potrebama kupaca i duhom vremena. Tako je FUSO Canter uspio stvoriti vlastiti nepogrešivi identitet u sektoru gospodarskih vozila: kao siguran, udoban i ekološki prihvatljiv suputnik za vozače i tvrtke posvuda.

FUSO širi prodaju Cantera na razna međunarodna tržišta od 1960-ih i lider je u segmentu lakih kamiona na važnim tržištima diljem svijeta. U Indoneziji, jednom od prvih prekomorskih tržišta FUSO-a, Canter dosljedno drži najveći tržišni udio u segmentu lakih gospodarskih vozila zadnjih 48 godina. Canter se danas prodaje u više od 70 zemalja diljem svijeta.

2017. godine je FUSO predstavio eCanter, prvi serijski proizvedeni električni kamion u Japanu u segmentu lakih kamiona. Njegov potpuno prerađeni nasljednik predstavljen je 2022. godine. eCanter druge generacije krenut će u serijsku proizvodnju 2023. u FUSO tvornicama u japanskom Kawasakiju i portugalskom Tramagalu.

Pouzdanost, robusnost i ekonomičnost u vrlo nepovoljnim radnim i klimatskim uvjetima: Mercedes-Benz Special Trucks nudi širok portfelj proizvoda za visoke zahtjeve vozila oružanih snaga, kao i vozila koje koriste organizacije sa sigurnosnim zadacima. Dokazani dobavljač brojnih sigurnosnih i obrambenih snaga omogućio je uvid u svoju ponudu vozila na ovogodišnjem IDEX-u od 20. do 24. veljače 2023. u Abu Dhabiju. Mercedes-Benz Special Trucks izložio je tegljač s poluprikolicom Arocs 4652 AK 8x8/4 s kukom za podizanje proizvođača Hyve (Titan 30 65 SK) i kotrljajućim podom za utovar tvrtke Bruns (AGPS 7500), Potom i Mercedes-Benz Zetros 3351 A 6x6 s automatskim mjenjačem Allison, Mercedes-Benz Zetros 4042 AS 6x6 s hidrauličnim duplim vitlom iz HPC-a (TLS 2.20) i Mercedes-Benz Unimog U 4000 sa sklopivim krovom. Neka od vozila posebno su konfigurirana za područja sa suhim, vrućim i pješčanim okruženjem.

23DT004 001 copy
Unimog U 4000 1
Unimog U 4000

Na sajmu IDEX 2023, Mercedes-Benz Special Trucks naglašava u kojoj mjeri njegova logistička i taktička vozila ispunjavaju zahtjeve dotične operacije i povećavaju učinkovitost putem inteligentnih tehnologija. Proizvođač se oslanja na svoju široku ponudu dokazanih standardnih dijelova i komponenti iz svojih masovno proizvedenih vozila. Rezultat su terenska i zaštićena vozila po mjeri s različitim karoserijama i preinakama. Asortiman se proteže od kamiona za sve terene iz serije Atego, Actros i Arocs preko serije Unimog i Zetros za sve terene do tegljača Actros SLT i Arocs SLT.

Vozila na kotačima su konstruirana tako da mogu što brže i sigurnije stići do odredišta u operativnom području na cestama i asfaltiranim stazama, kao i na vrlo zahtjevnim terenima, u brojnim različitim klimatskim i ekološkim uvjetima. Ovisno o modelu, specifičnu ponudu vozila karakteriziraju značajke opreme kao što su snažni motori s velikim okretnim momentom, pogonom na sve kotače s jednostrukim gumama, poprečne i uzdužne blokade diferencijala, sustav kontrole tlaka u gumama, mogućnost utovara vozila u avione i na vlakove, dubina gaza do 1200 milimetara, krovni otvor i brojne druge značajke. Vozila se prema potrebi nude i s posebnom opremom za obrambene zadaće - primjerice s vojnom jednobojnom ili višebojnom maskirnom bojom te maskirnim svjetlosnim krugom i križnim svjetlom.

Stručnjaci Mercedes-Benz Custom Tailored Trucks (CTT) dostupni su Mercedes-Benz Special Trucks za posebne preinake. CTT si je postavio zadaću pružanja rješenja po mjeri čak i za vrlo teške zahtjeve kupaca - za najrazličitije profile terena, ekstremne temperature i vrlo visoku sposobnost manevriranja kao i za velika opterećenja, neobične funkcije i razne posebne zahtjeve.

Mercedes-Benz Arocs 4652 AK 8x8/4 prikazan na sajmu IDEX 2023 je predodređen je za terenski prijevoz teške i visokokvalitetne opreme. Vozilo pokreće Euro V šestcilindrični redni dizelski motor OM 473 snage 380 kW (517 KS) s okretnim momentom od 2600 Nm i obujmom od 15,6 litara. Mjenjač Mercedes-Benz G 280-16/11.7-0.69 mijenja se putem Mercedes-Benz Powershift 3 - ili potpuno automatski s maksimalnim olakšanjem za vozača ili opcionalno u ručnom načinu rada.

Okretni moment motora prenosi se preko Turbo Retarder Spojke (TRK). Kao kombinacija hidrauličke startne spojke i retardera u jednoj zajedničkoj komponenti, omogućuje osjetljivo pokretanje i manevriranje s ulaznim okretnim momentom do 3.000 Nm i korištenje pune snage motora do granice vučne sile, čak i na strmim dionicama ceste - i sve to "bez trošenja" u usporedbi s konvencionalnom spojkom. Kao primarni retarder, TRK razvija visoku trajnu snagu kočenja od 350 kW (476 KS). Zajedno sa High Performance Engine Brakeom do 475 kW (646 KS), TRK osigurava visoku razinu sigurnosti i štiti radne kočnice čak i kod vrlo velike tonaže na dugim nizbrdicama. Pri odgovarajućem broju okretaja motora, hidraulička spojka se pokreće mehanički – posebno ekonomično i štedljivo.

Dimenzije četveroosovinskog Arocs 4652 AK 8x8/4 iznose (D x Š x V) 10.848 x 2.600 x 3.973 milimetara s međuosovinskim razmakom od 5.750 milimetara. Vozilo ima ukupnu dopuštenu masu od 46 tona (dva puta po devet tona na dvije prednje osovine i dva puta po 14 tona na dvije stražnje osovine) i ukupnu skupnu masu od 250 tona. S kombinacijom sjedala i ležaja (dva ležaja) straga, StreamSpace L kabina nudi prostor za šest osoba, uključujući osobnu opremu koja je praktički uvijek lako dostupna.

Posebna oprema relevantna za obrambene operacije uključuje visoku sposobnost prelaženja i posebne mogućnosti odlaganja opreme. Uz to, poluautomatski sustav kontrole tlaka u gumama s bezstupanjskom prilagodbom tlaka za poboljšanu mobilnost izvan ceste i priključno vratilo Mercedes-Benz 123-10c. Za vrlo dobru trakciju na mekom tlu kao što je pijesak, Arocs ima jednostruke gume bez zračnica na prednjim osovinama (16.00 R 20 Cross Country) i na stražnjim osovinama (24.00 R 21 Cross Country).

Arocs 4652 AK 8x8/4 s Hyva Titan 30 65 SK dizalicom s kukom nosivosti 30 tona također je bio izložen na sajmu IDEX 2023. Osim toga, tu je i rolo utovarni pod AGPS 7500 tvrtke Bruns. Ova platforma je pogodna za prijevoz vozila dužine do 7 metara, širine 2,6 metara i težine 22,5 tona, ali se može proširiti i za prijevoz vozila širine do 3,4 metra. Učinkovit prijevoz nekoliko teških vozila, uključujući utovar i istovar, od strane samo jedne posade moguć je ako je Arocs opremljen odgovarajućom kukom za prikolice s dodatnim platformama.

Mercedes-Benz Arocs 4652 AK 8x8 4
Mercedes-Benz Arocs 4652 AK 8x8 4 1
Mercedes-Benz Zetros 3351 A 6x6 2
Mercedes-Benz Zetros 3351 A 6x6 1

Sa Zetrosom 3351 A 6x6, Mercedes-Benz Special Trucks naglašava reputaciju Zetrosa kao ekstremnog „radnog konja“ koji bez napora može svladati udubine u tlu, blatne rupe, planine i brda, pijesak, prašinu, hladnoću i vrućinu. To se posebno odnosi na prvu verziju vozila s gumama bez zračnica u veličini 525 u kombinaciji s automatskim sustavom kontrole tlaka u gumama.

Šasiju predstavljenu na sajmu IDEX 2023 pokreće snažni Euro V šestcilindrični redni motor OM 460 obujma 12,8 litara. Dizelski motor isporučuje nevjerojatnih 375 kW (510 KS/2400 Nm). Automatski mjenjač Allison 4500 SP bez retardera osigurava još veću dinamiku vožnje. Kontrola mjenjača sa šest stupnjeva prijenosa novouvedena 2021. omogućuje brže i ujedno glatko pokretanje i ubrzavanje u mnogim situacijama bez prekida vučne snage zahvaljujući potpuno automatskom odabiru stupnjeva prijenosa. To zauzvrat vozačima olakšava uspješno i neproblematično upravljanje vozilom.

Dimenzije troosovinskog Zetrosa su (D x Š x V) 9.216 x 2.800 x 2.991 milimetara s međuosovinskim razmakom od 4.450 milimetara. Relativno kratak međuosovinski razmak rezultira većim kutom rampe i time optimizira upravljivost na terenu izvan ceste. Vozilo ima ukupnu masu od 33 tone (7,5 tona na prednjoj osovini i po 13 tona na objema stražnjim osovinama) i ukupnu skupnu masu od 120 tona. M kabina sa središnjim sjedalom nudi prostor za tri osobe.

Karoserija platforme bez torzije iz EMPL-a omogućuje širok raspon primjena za Zetros 3351 A 6x6 - bilo za prijevoz ljudi, materijala ili kontejnera. Međutim, moguće su, na primjer, i nadgradnje spremnika za vodu ili goriva.

Tegljač s poluprikolicom 4042 AS 6x6 izložen na sajmu IDEX 2023 predstavlja dodatak asortimanu proizvoda koji je dostupan od 2022. Euro III OM 460 šestcilindrični redni motor s obujmom od 12,8 litara ima izlaznu snagu od 310 kW (421 KS/2100 Nm). Šasija je opremljena mjenjačem Mercedes-Benz G260-16/11.7-0.69 s dvostrukim diskom spojke.

Dimenzije dvoosovinskog Zetrosa iznose (D x Š x V) 8.800 x 2.550 x 3.500 milimetara s međuosovinskim razmakom od 4.800 milimetara. Vozilo ima ukupnu masu od 40 tona (9 tona na prednjoj osovini i dva puta 16 tona na stražnjoj osovini) i ukupnu skupnu masu od 120 tona. M vozačka kabina sa središnjim sjedalom nudi prostor za tri osobe.

Za vrlo dobru trakciju na mekom tlu, Zetros ima jednostruke gume bez zračnica na prednjoj i stražnjoj osovini (14,00 R 20 Cross Country). Posebna oprema vozila predstavljenog na sajmu IDEX 2023, koja je relevantna za obrambene operacije, uključuje ne samo visoku sposobnost prelaženja, već i posebne mogućnosti odlaganja opreme i priključnog vratila Mercedes-Benz 131-2c. Karoserija haube vozila ima hidraulično dvostruko vitlo TLS 2.20 iz HPC-a nosivosti 2 x 20 tona.

Zetros 4042 AS 6x6
Zetros 4042 AS 6x6 1
23DT037 018

Dr Christof Weber, voditelj globalnog testiranja u Mercedes-Benz Trucks: „Testiranje našeg asortimana proizvoda u ekstremnim zimskim uvjetima također je bitan dio našeg razvoja vozila kada su u pitanju alternativni pogoni. U visoko konkurentnom okruženju, prijevozničke tvrtke moraju se moći osloniti na naše električne kamione u bilo koje doba godine baš kao što su naviknute s vozilima na konvencionalni pogon. Iz tog su razloga naši testni inženjeri u Finskoj intenzivno testirali vozila tijekom šest tjedana.”

Prijevozničke tvrtke postavljaju iste zahtjeve pred električne kamione kao i pred njihove pandane s konvencionalnim dizelskim motorima. Čak i pod teškim vremenskim uvjetima, poput hladnoće, leda i snijega, vozila moraju pouzdano obavljati svoj posao. U tom kontekstu su se ovogodišnji Mercedes-Benz Trucksovi zimski testovi u finskom Rovaniemiju ponovno pokazali kao važni testovi izdržljivosti. Korištena su bila vozila iz raznih serija modela, uključujući prototipove električnih eActrosa LongHaul čija je serijska proizvodnja planirana za 2024. Nadalje, električni eActros 300 tegljač s poluprikolicom, kao i Actros L na konvencionalni dizelski pogon. U ekstremnim klimatskim uvjetima kao što su snježne i zaleđene ceste, jaki vjetrovi i temperature do minus 25 stupnjeva, tim za razvoj i ispitivanje testirao je pojedinačne modele kako bi poduzeo mjere za daljnju optimizaciju.23DT037 095Na putu za Finsku, razvojni inženjeri iz Mercedes-Benz Trucks pažljivo su ispitali sve funkcije i sustave vozila u praksi. Na primjer, podrška pri promjeni voznog traka s aktivnim asistentom pri skretanju ili aktivno navođenje unutar vozne trake s Active Drive Assistom u Actrosu L. Budući da je također trebalo prijeći nekoliko državnih granica, mjerili su se utjecaji specifičnih oznaka prometnih traka, prometnih znakova ili digitalnih kartografskih podataka na performanse pomoćnih sustava. Budući da su kamioni testirani cijeli dan, mogli su se ocijeniti i aspekti poput udobnosti vozačevog sjedala.

 

23DT037 007
23DT037 026

eActros 300 tegljač prvi put predstavljen na IAA Transportation 2022 u Hannoveru može vući sve uobičajene europske prikolice, uzimajući u obzir najveću dopuštenu ukupnu duljinu. Električni tegljač se temelji na istoj tehnologiji kao i eActros 300/400. Tri paketa baterija, sa instaliranim kapacitetom baterije sa po 112 kWh[1], omogućuju doseg do 220 kilometara[2] bez međupunjenja. Početak serijske proizvodnje eActrosa tegljača planiran je za drugu polovicu 2023. godine.

eActros LongHaul trebao bi biti spreman za serijsku proizvodnju 2024. godine. Mercedes-Benz Trucks predstavio je konceptni prototip električnog kamiona također na prošlogodišnjem sajmu IAA Transportation. Serijski proizveden eActros LongHaul ima doseg od oko 500 kilometara bez međupunjenja i omogućit će punjenje visokih performansi. Na sajmu IAA dobio je nagradu “2023 Truck Innovation Award” od “International Truck of the Year” žirija. U eActros LongHaulu koriste se baterije s tehnologijom litij-željezo-fosfatnih ćelija (LFP). Odlikuje ih prije svega dug radni vijek i više iskoristive energije.

 

[1]Nominalni kapacitet nove baterije, na temelju interno definiranih okvirnih uvjeta. To može varirati ovisno o primjeni i uvjetima okoline.

[2]Doseg je određen interno pod optimalnim uvjetima, uključujući s 3 paketa baterija nakon predkondicioniranja u djelomično opterećenom distribucijskom prometu s poluprikolicom na vanjskoj temperaturi od 20°C.

23DT037 044

Stručnjaci su na licu mjesta obratili posebnu pozornost na ponašanje baterija i električnog pogonskog sklopa u nepovoljnim vremenskim uvjetima u eActrosu LongHaul i eActrosu 300 tegljaču s poluprikolicom. U tu svrhu, među ostalim, provjereno je ponašanje pri pokretanju i zaštita od hladnoće pogonskih komponenti, softvera i sučelja. Osim toga, intenzivno je testirano upravljanje toplinom i energijom. Oboje osigurava ispravno i energetski učinkovito temperirani pogonski sklop i vozačevu kabinu i pri niskim temperaturama.

To je pokazalo da, na primjer, eActros LongHaul općenito zagrijava vozačevu kabinu brže od dizelskog kamiona zahvaljujući manjem, visokoučinkovitom krugu grijanja. Međutim, budući da se energija za to uzima iz baterija ugrađenih u vozilo čime se smanjuje doseg, preporučuje se tzv. predkondicioniranje ili energetski učinkovito predklimatiziranje električnog kamiona na stanici za punjenje. Nakon predkondicioniranja, eActros LongHaul gubi manje od svog dosega, čak i pri ekstremnoj hladnoći.

Dr Christof Weber, voditelj globalnog testiranja kamiona Mercedes-Benz: "Vrlo smo zadovoljni našim rezultatima testiranja. Zato što testovi ponašanja baterija i električnog pogonskog sklopa pri ekstremnim temperaturama ili ponašanja vozila u vožnji na izrazito skliskim cestama pokazuju da su naši električni kamioni na baterije potpuno operativni čak i u vrlo zimskim uvjetima.”

Zimsko testiranje uključivalo je i brojne testove ponašanja u vožnji i kočenju na podlogama s različitim razinama prianjanja i utjecaj bljuzgavice koji pokazuju učinkovitost senzora u sustavima asistencije vozaču. Također je testirano kako Trailer Stability Assistant može smanjiti rizik od proklizavanja zglobnih kamiona prilikom skretanja ili manevara izbjegavanja na zimskim cestama i kako se MirrorCam nosi s različitim omjerima kontrasta na ledu i snijegu.

23DT037 005
23DT037 156
23DT037 137

Rovaniemi, Stockholm, Malmö, Kopenhagen, Nyborg, Flensburg, Hamburg, zatim na A7 do Würzburga i odavde preko A81 natrag u Stuttgart: pravi maraton za eActros 300 tegljač, čija tri paketa baterija, svaki sa 112 kWh[1] instaliranog kapaciteta baterije omogućuje doseg do 220 kilometara[2] bez međupunjenja.

"U pripremi smo precizno i ​​vrlo konzervativno planirali pojedinačne etape s oko 150 kilometara kako bismo mogli lako voziti do predviđenih mjesta punjenja čak i u prometnim gužvama ili u stop-and-go prometu", izvještava Marc Schniederjan, voditelj tima u Mercedes-Benz Trucks koji je odgovoran za upravljanje testnim vozilima i koji je koordinirao i pratio povratno putovanje.

Na europskim i njemačkim regionalnim cestama te autocestama s različitim topografijama, vozači su bili oduševljeni opuštenim kotrljanjem bez ikakvih zamjetnih prekida u prebacivanju stupnjeva prijenosa. Dva elektromotora pružila su isti veliki okretni moment kroz cijeli raspon brzine, a snažno ubrzanje električnog kamiona bilo je vidljivo u svakoj prometnoj situaciji. Razina buke u kabini uvijek je ostala na ugodnoj razini. Čak i na ledenim temperaturama, vozačeva kabina se zagrijala relativno brzo. Kako ne bi trošili previše energije baterije i time smanjili doseg, vozilo je pred-klimatizirano na punionici.

"Na samo par stupnjeva ispod nule, gubitak dosega držao se unutar okvira čak i bez predkondicioniranja", kaže Marc Schniederjan. U vožnji, obično brzinom od 80 km/h, također je bilo lako pratiti kako eActros 300 tegljač uz pomoć rekuperacije koristi vlastitu energiju i tako povećava doseg. U prosjeku, timovi su tri puta dnevno uzimali pauzu za punjenje dva vozila. Samo punjenje funkcioniralo je bez problema na dostupnim javnim DC brzim punionicama.

Kao tegljač s poluprikolicom, eActros 300 se također nosio s najrazličitijim vremenskim uvjetima  primjerice snijegom, hladnoćom i olujama bez ograničenja. Ugrađeni sustavi asistencije pokazali su se pouzdanima, kao i druga generacija MirrorCama.

 

[1] Nazivni kapacitet nove baterije, na temelju interno definiranih parametara. To može varirati ovisno o primjeni i uvjetima okoline.

[2] Doseg je određen interno pod optimalnim uvjetima, uključujući s 3 paketa baterija nakon predkondicioniranja u djelomično opterećenom distribucijskom prometu s poluprikolicom na vanjskoj temperaturi od 20°C.

 

Vožnja električnim kamionom za tešku distribuciju od Arktičkog kruga do Stuttgarta je nešto posebno, čak i za iskusne razvojne inženjere. U budućnosti, kupci vjerojatno neće koristiti Mercedes-Benz eActros 300 s poluprikolicom za tako velike udaljenosti, ali testirati vozila u realnom radu tijekom nekoliko dana u širokom rasponu klimatskih i topografskih uvjeta najbolja je prilika razvojnim inženjerima izvući mjere za moguću optimizaciju funkcija i sustava. Stručnjaci iz Mercedes-Benz Trucks prevalili su u ožujku otprilike 3000 kilometara sa skoro serijskim prototipom eActros 300 tegljačem. Električni kamion, posebno predviđen za fleksibilnu upotrebu u teškom distribucijskom prometu svoju je premijeru imao na sajmu IAA Transportation 2022 u Hannoveru. Početak njegove serije zakazan je za jesen ove godine.

Neposredno prije povratka dugog 3000 kilometara, inženjeri tvrtke Mercedes-Benz Trucks već su opsežno testirali vozilo u zimskim uvjetima u sklopu testova u Rovaniemiju u Finskoj. Na temperaturama do minus 25 stupnjeva fokus nije bio samo na ponašanju u vožnji na zaleđenim i snijegom prekrivenim cestama, već i posebno na ponašanju pri pokretanju i zaštiti pogonskih komponenti, softvera i sučelja od hladnoće. Na povratku je bilo najvažnije staviti pod povećalo eActros težak 25 tona u stvarnim prometnim uvjetima.

dr Christof Weber, voditelj globalnog testiranja Mercedes-Benz Trucks: „Putovanje od Rovaniemija do Stuttgarta pokazalo je da eActros 300 tegljač pouzdano svladava sve izazove. To se odnosi na energetsku učinkovitost i punjenje, kao i na udobnost i sigurnost u vožnji.”

 

23DT037 161
23DT037 154

S površinom od gotovo tri milijuna četvornih metara, tvornica u Wörthu najveće je svjetska proizvodna mreža Mercedes-Benz Kamiona. S oko 10.000 zaposlenika je drugi najveći poslodavac u pokrajini Rheinland-Pfalz.

Prije 60 godina tvornica kamiona u Wörthu vrvjela je od aktivnosti jer je bila usred izgradnje.  1. listopada 1936. samo godinu i pol nakon početka radova, prva kabina sišla je s proizvodne trake. Od 1965. godine pa nadalje radna snaga tvornice proizvodila je kompletne kamione. Danas su to modeli Actros, Arocs i Atego, Mercedes-Benz Special Trucks Econic, Unimog i Zetros se također proizvode u Wörthu. Serijska proizvodnja električnog Mercedes-Benz eActrosa na baterije započela je 2021., nakon čega je uslijedio i drugi električni serijski kamion Mercedes-Benz eEconic 2022. Do 470 kamiona izraženih prema specifikacijama kupaca dnevno može napustiti tvornicu u Wörthu.

 

 

21C0379 01WEB

Dr. Andreas Bachhofer, upravitelj tvornice Mercedes-Benz Wörth: „Ljudi će biti ti koji će i u budućnosti činiti tvornicu. Našu inovativnu snagu i predanost Mercedes-Benz kamiona uveliko pokreće radna snaga. Zbog toga su nam kvalifikacije i daljnje usavršavanje u budućim tehnologijama za nas ključne. Kako bismo uspješno oblikovali transformaciju dosljedno ulažemo u svoje zaposlenike, jer su oni ti koje trebam uz sebe kao entuzijastične saveznike u ovim fascinantnim vremenima.“

U 60 godina otkako je proizvodnja počela, u Wörthu je proizvedeno više od 4,4 milijuna kamiona - uključujući oko 790.000 Kompletno srušenih kompleta vozila koji se isporučuju na brojna inozemna tržišta radi konačnog sklapanja na licu mjesta. Razloga, dakle, za slavlje. Za obljetničku 2023. godinu oko i unutar tvornice odvijat će se razne aktivnosti: među ostalim, proslava obljetnice, tradicionalni obiteljski dan na kojem zaposlenici mogu doživjeti tvornicu zajedno sa svojim obiteljima, kao i adventski kafić i božićni koncert. Vrhunac proslave bit će ceremonija u jesen.

23DT073 001 web
Zwick thoma1680x945

Thomas Zwick, predsjednik radničkog vijeća tvornice Mercedes-Benz Wörth:

"Desetljećima je naša tvornica u Južnom Palatinatu uvijek bila u fazi promjena, a mi je zajedno oblikujemo. Zahvaljujući novim proizvodima, pojavljuju se novi profili poslova za naše kolege, a s njima i nove prilike za karijeru. Snažna i održiva vizija za budućnost lokacije, koju smo dogovorili s upravom tvrtke 2021. godine, služi nam kao temelj."

Worth today

Mercedes-Benz Special Trucks izložio je vrhunac inovativne tehnologije za gašenje požara na RETTmobilu u Fuldi, vodećem europskom sajmu za spašavanje i mobilnost: nadogradnja TLF-W protupožarna puma opremljena širokom paletom najsuvremenije specijalizirane vatrogasne opreme s Unimog U 5023 podvozjem je bila izložena na f16 otvorenom štandu. Svojom tehnologijom pogodna je za učinkovito gašenje opasne vegetacije i šumskih požara. Njezina primjene također uključuju pomoć u katastrofama, kao što su poplava i kritično visoki vodostaj.

Iznimno sposobnog za terenske vožnje i kompaktog Unimoga desetljećima su cijenile vatrogasne službe diljem svijeta kao vozilo za opasne šumske požare na neravnom terenu, gdje bi sigurnost vatrogasaca uvijek trebala biti na prvom mjestu. Specijalno vozilo s pogonom na sve kotače koja je bio izložen na RETTmobilu 2023. dizajnirana je u skladu s DIN EN 1846 i temelji se na preporuci AGBF/DFV stručnih kamiona za šumske požare „Waldbrand-TLF“. Prva dva vozila ovog novog modela koristit će vatrogasna uprava u Stuttgartu, glavnom gradu pokrajine Baden-Württemberg. Oba se temelje na šasiji serije modela Unimog sposobne za terensku vožnju. U standardnoj čeličnoj kabini za posadu, četveročlana vatrogasna ekipa zajedno sa zaštitnom odjećom i opremom može se udobno smjestiti na četiri zasebna sjedala.

23DT085 02

Karoserija specifična za vatrogasno vozilo pričvršćena je za šasiju pomoću ležaja u tri točke. Zajedno s provjerenim Unimog portalnim osovinama i niskim težištem karoserije, ovo nudi najveću moguću manevarsku sposobnost i znači da Unimog U 5023 TLF-W može doći do mjesta intervencije što je brže i sigurnije moguće – i naravno može otići što je moguće brže i sigurnije u slučaju neposredne opasnosti. Prednja šipka za prskanje i mlaznice za prskanje ispred sva četiri kotača i na štitniku od grana u kabini osiguravaju zaštitu posade vozila u slučaju šumskog požara. U posebno kritičnim situacijama posada ima na raspolaganju automatski sustav zaštite koji se opskrbljuje s 230 litara vode iz dva odvojena sigurnosna spremnika. Na prednjem dijelu vozila nalazi se vitlo od 50 kN, koje se također može koristiti za izvlačenje vozila u slučaju nužde.

Protupožarni dodaci na vozilu također uključuju visokotehnološku pumpu i rolo opremu, koja se može koristiti za ciljano gašenje većih požara u gusto pošumljenim područjima tijekom vožnje. Do 2000 litara vode u minuti može se isporučiti iz dva pravokutna krovna otvora dostupna iznad stražnjih sjedala. To se radi pomoću dva šuplja raspršivača i ručno upravljanog vodenog topa na krovu vozila. Centrifugalna protupožarna pumpa FPN 10–2000, koja je instalirana na stražnjoj strani Unimog U 5023 TLF-W, proizvodi potrebni nazivni protok pri nazivnom tlaku od 10 bara. Za opcionalno dodavanje pjene ugrađen je spremnik pjene od 60 litara sa sustavom miješanja AutoMix 30 DE.

Posebni toplinski zaštitni omotači osiguravaju dodatnu radnu sigurnost. Dva bočna odjeljka za opremu i odjeljak za opremu u stražnjem dijelu osiguravaju prostor za potreban vatrogasni teret. Mogu se fleksibilno nadopuniti krovnim kutijama i drugim jedinicama za pohranu. Reflektori sprijeda i straga, okružujuća rasvjeta u području krova i poseban sustav signalizacije imaju LED tehnologiju i osiguravaju optimalnu vidljivost u mraku i lošim vremenskim uvjetima.

23DT085 01

Dimenzije Unimog U 5023 TLF-W su vrlo kompaktne, s duljinom od 6950 mm, međuosovinskim razmakom od 3850 mm i ukupnom visinom od 3300 mm, uključujući karoseriju. Uz to, tu su i kratki prevjesi i vrlo visok razmak od tla, kao i prilazni/odlazni kut. Zahvaljujući mogućnosti gaženja od 1200 mm, prelazak preko vode jednako je jednostavan kao i vožnja preko srušenih debala i gromada na putu do mjesta intervencije.

S nizom posebnih mjera, specijalno vozilo na RETTmobilu 2023 izuzetno je prikladna za učinkovito gašenje šumskih požara. Ima vrlo nisku karoseriju "Varus 4x4" renomiranog stručnjaka za vatrogasna vozila Schlingmann u dizajnu od nehrđajućeg čelika i aluminija s vrlo niskim težištem. Spremnik za vodu u obliku slova T zapremine 3200 litara integriran je u karoseriju. Krov karoserije odobren je za prijevoz do deset osoba. Na primjer, to znači da se ljudi ljudi mogu spasiti i evakuirati iz opasne zone u operacijama protiv poplava.

23DT085 03
23DT085 04
23DT085 05

Nizozemska tvrtka Luijendijk & van der Wal investirala je u novi Mercedes-Benz Actros SLT za zahtjevne zadatke u transportu. Ovaj Actros motorne snage 630 KS ima prostornu BigSpace kabinu i  MirrorCam.

Generalni direktor i vlasnik Ard Luijendijk : „ Ovaj Actros nudi nam izvrsna tehnološka rješenja koja u svojem portfelji samo Mercedes-Benzovi kamioni mogu ponuditi. Posebna spojka i dopuštena bruto masa do 180 tona zajedno nam omogućuju prijevoz vrlo teških tereta kao što su dizalice gusjeničari, drobilice i strojevi za sijanje.“

Prije narudžbe se Luijendijk & van der Wal mogao osobno uvjeriti u karakteristike vozila: Tvrtka iz iste branše dala je Actros SLT sličnog dizajna za probnu vožnju i podijelila svoje iskustvo iz praktične upotrebe.

"Sa svojom posebnom konfiguracijom za prijevoz teških tereta, nazubljenom rešetkom hladnjaka i nebesko plavom bojom, kamion u potpunosti ispunjava naše zahtjeve u pogledu performansi i izgleda. Vozači su oduševljeni našim novim dodatkom voznom parku," dodaje Ard Luijendijk.

23DT019 003
23DT019 002
23DT019 001

Daimler Buses daje važan doprinos elektrifikaciji lokalnog javnog prijevoza u Nizozemskoj: dva javna gradska prijevoznika QBuzz i OV-bureau Groningen Drenthe odlučili su se za nabavu 35 zglobnih autobusa Mercedes-Benz eCitaro G s potpuno električnim pogonom. Niskopodni električni autobusi duljine 18,13 metara koristit će se kako u gradskom prometu na linijama Qlink, tako i u regionalnom prometu u nizozemskim pokrajinama Groningen i Drenthe.
Izvršni direktor Joost van der Bijl iz Daimler Buses u Nijkerku vrlo je ponosan na ovu prvu veliku narudžbu za nizozemski javni prijevoz i zadovoljan jer je eCitaro sada zastupljen diljem Europe: "Naši električni autobusi zadovoljavaju najviše standarde kvalitete i oba naša kupca iskusit će potvrdu ovog obećanja. To nas ispunjava ponosom, a uvjeren sam da će nam uskoro stići i upiti od drugih autobusnih prijevoznika koji imaju koncesije na linijama.”
Do 2026. Daimler Buses će objema tvrtkama isporučiti ukupno 25 eCitaro zglobnih autobusa za regionalni prijevoz i 10 eCitaro zglobnih autobusa za linije gradskog prijevoza Qlink. Zglobna vozila s troja vrata posjeduju najnoviju generaciju NMC 3 baterija s litij-nikal-mangan-kobalt-oksidnim ćelijama i energetskim kapacitetom od 490 kWh. Utičnica za punjenje nalazi se na stražnjoj strani eCitaro autobusa namijenjenih za regionalni prijevoz. Zglobni autobusi, koji su namijenjeni redovnim linijama Qlinka, osim punjenja putem utikača, imaju mogućnost brzog punjenja pomoću pantografa na krovu autobusa.

Novi zglobni autobusi za QBuzz i OV-bureau Groningen Drenthe opremljeni su sustavima pomoći kao što je opcionalna pomoć pri skretanju Sideguard Assist koja prepoznaje pješake. Serijska kontrola kuta pregiba zgloba (ATC) osigurava visoku stabilnost, impresivnu upravljivost i udobno manevriranje bez izvijanja stražnjeg kraja, čak i u mjenjaču za vožnju unatrag. Umjesto konvencionalnih vanjskih retrovizora s lijeve i desne strane, eCitaro G opremljeni su kamerama (Mirror Cams). Ova grupa značajki značajno povećavaju sigurnost cijelog područja oko zglobnih autobusa. “U Nizozemskoj ima mnogo biciklista, stoga je dodatna sigurnost ovdje posebno važna,” naglašava Dirk Mepelink, Key Account Manager za javni prijevoz u Daimler Buses u Nizozemskoj.
Klima uređaj, koji u zglobnim autobusima eCitaro radi s CO2-toplinskom pumpom, smanjuje potrošnju energije i istovremeno stvara ugodnu i udobnu klimu u autobusu. Svaki od putnika i vozača ima svoj vlastiti sustav klimatizacije što je prednost i u prevladavajućoj nestašici vozača jer povećava atraktivnost radnih mjesta. „Vozačima je njihov posao jednostavno zabavniji a također i sigurniji ukoliko je njihovo radno mjesto udobno i ima visokokvalitetnu opremu. To je slučaj u našim autobusima,” kaže Joos van der Bijl.

23DT072 002
23DT072 001
23DT072 003

Mercedes-Benz Trucks Classis predstavio je pet klasičnih povijesnih Mercedes-Benz kamiona na tradicionalnom događaju „Tribute to Carl Benz“. Ispred povijesne palače Karlsruhe, pet kamiona iz 125 godišnje povijesti tvrtke pokazala su da gospodarska vozila s trokrakom zvijezdom već desetljećima simboliziraju postizanje najviših standarda kvalitete, inovacije, sigurnosti i pouzdanosti.
„Drago nam je što možemo po prvi puta sudjelovati u ovoj proslavi kao Mercedes-Benz Trucks Classic, na događaju koji odaje počast jednom od osnivača naše tvrtke“ kaže Bernard Hufendiek iz Mercedes-Benz Trucks Classic-a, direktor za podršku vozila. „ Posebno smo ponosni što možemo izložiti pet dragulja iz naše kolekcije , od kojih će neki biti do kraja godine izloženi u našem centru za korisnike u Wörthu “
 

Između 10:00 i 16:00 h vozači i stručnjaci za klasične automobile Mercedes-Benz Trucks Classic spremno su na ovoj počasti vjerojatno naj poznatijem građaninu Karlsruhea čekali pored vozila kako bi posjetiteljima pružali zanimljive informacije. Pet rijetkih kamiona postavljena točno na glavni ulaz događaja u blizini spomenika Karlu Friedrichu nakon što su se iz Mercedes-Benzove tvornice kamiona u Wörthu na kotačima vozila do Karlsruhe.

Gotovo 400 sudionika došlo je na Schloosplazt kako bi prisustvovali na „Tribute to Carl Benz“. Klasični automobili proizvedeni najkasnije do 1973. – uključujući mnoge s trokrakom zvijezdom – privukli su nekoliko desetaka tisuća posjetitelja.
 

Mercedes-Benz Trucks Classic na Schlossplatzu u Karlsruheu bilo je platformsko vozilo Mercedes-Benz L 3000 S iz 1939. godine, od kojeg je napravljeno oko 16.500 jedinica. Slovo "S" označava standard, što znači pogon na stražnje kotače. Dizelski motor s predkomorom OM 65 s četiri cilindra u liniji i obujmom od 4.850 cm³ isporučuje 51 kW (70 KS) i kombiniran je s mjenjačem s pet stupnjeva prijenosa. To ubrzava konvencionalno izgrađeno vozilo od tri tone s okvirom u obliku ljestava i krutim osovinama do 70 km/h. Već tada su inženjeri u Mercedes-Benzu posvećivali veliku pozornost održavanju potrošnje dizela svojih kamiona što je moguće nižom: oko 18 litara na 100 kilometara za L 3000 S – rekord u to vrijeme. Godine 1951. rođen je Mercedes-Benz L 5000 s obujmom od 7274 cm³, snagom od 88 kW (120 KS) i nosivošću od pet tona, koji je bio izložen u Karlsruheu kao platformsko vozilo s ceradom. Ovaj daljnji razvoj L 4500, međutim, također ima vrhunsku opremu u to vrijeme. Vozilo je proizvedeno u tvornici Gaggenau.

Osnovni dizajn ovog kamiona s predkomornim šestocilindričnim rednim motorom zaobljenih oblika trajao je više od 20 godina i proizvodio se do 1963. godine. Mercedes-Benz L 315 je teški kamion s kabinom iza motora. Ukupno više od 13.700 ovih vozila sa stražnjim pogonom, ručnim šesterobrzinskim platformama, kipera i tegljača s poluprikolicama proizvedeno je u tvornici u Gaggenauu od 1950. do 1958. i prodavano kao L 6600 od 1950. do 1955. „Tribute to Carl Benz” je bila varijanta kiper kamiona Mercedes-Benz LAK 315 s pogonom na sve kotače iz 1955. OM 315 šestocilindrični motor s predkomorom snage 107 kW (145 KS) i obujma od 8.276 cm³ karakterističan je model. Godine 1957. varijanta s kabinom iznad motora i pogonom na stražnje kotače dodana je asortimanu modela od kojih je napravljeno 2480 kamiona.

Rijetka "stonoga" također je bila prikazana u Karlsruheu s karoserijom Mauxion čokoladne kutije: troosovinski, 16-tonski kamion Mercedes-Benz LP 333 iz 1960. godine jedan je od rijetkih kamiona s kabinom i motorom koji su u stanju voziti se s dvostrukim prednja osovina.
Samo 1.833 vozila iz ove iznimne serije modela kamiona izgrađena su u to vrijeme kao hitno rješenje kao rezultat zakona koje je donio ministar prometa u to vrijeme, Hans-Christoph Seebohm, kako bi se postigla veća korisna nosivost s istom dopuštenom bruto težina vozila. OM 326 šestocilindrični dizelski motor s predkomorom i obujma od 10.809 cm³ isporučuje 147 kW (200 KS) i pomaže kamionu da postigne maksimalnu brzinu od 84 km/h. Prijenos snage osigurava šesterostupanjski mjenjač i pogon na stražnje kotače.

“Najmlađi” član Mercedes-Benzove obitelji kamiona na izložbi u Karlsruheu bio je LP 608, lagano platformsko vozilo s kabinom iznad motora i kratkom kubičnom vozačkom kabinom iz 1965. Bio je to model iz ove serije u identičnoj boji, to je bio prvi kamion koji je sišao s proizvodne trake tvornice u Wörthu 14. srpnja 1965. Najvažniji podaci o vozilu izložbe: redni četverocilindrični OM 314 s izravnim ubrizgavanjem i 59 kW (80 KS), Zapremnina 3.783 cm³, mjenjač s pet stupnjeva prijenosa, pogon na stražnje kotače i najveća brzina od 80 km/h.
 

23DT079 002 1
23DT079 014 (2)
23DT079 009 3
23DT079 009 2
23DT079 007 4
23DT079 006 4

Tvrtka Simon Loos sada koristi eActros 300 u Nizozemskoj. Prvo od ukupno pet električnih tegljač predano je prehrambenoj logistici u lipnju ove godine. Električni tegljač s poluprikolicom za Siomna Losa dio su male serije koja će se sukcesivno isporučivati prvim kupcima prije službenog početka serijske proizvodnje u jesen ove godina. Tvrtka Simon Loos već od prošle godine koristi sedam eActrosa u testnoj fazi koji opskrbljuju razne kupce, trgovačke lance i ugostiteljske objekte, posebno u regiji Randstad.

Tegljač eActros 300 kompatibilan je sa svim uobičajenim europskim prikolicama, uzimajući u obzir najveću dopuštenu ukupnu duljinu kompozicije tegljača i prikolice. Električni tegljač s poluprikolicom temelji se na istoj tehnologiji kao i eActros 300 i 400 koji je već u serijskoj proizvodnji od 2021. godine. Tri paketa baterija svaka s kapacitetom od 122 kWh¹, omogućuju domet od 220 km² na jedno punjenu baterije. eActros 300 se može puniti s do 160 kW: Tri paketa baterija trebaju malo više od sat vremena da se napune od 20 do 80 posto na standardnoj DC brzoj punionici sa strujom punjenja od 400 A³.


₁ Nominalni kapacitet nove baterije, na temelju interno definiranih graničnih uvjeta, može varirati ovisno o slučaju uporabe i uvjetima okoline.
₂ Domet je određen interno pod optimalnim uvjetima, uključujući 3 paketa baterija nakon predkondicioniranja u djelomično opterećenom distribucijskom prometu s poluprikolicom na vanjskoj temperaturi od 20°C.
₃ Na temelju interno određenih empirijskih vrijednosti pod optimalnim uvjetima, uključujući temperaturu okoline od 20°C.
 

23DT116 001
23DT116 003

Vizija o vožnji bez nezgoda je motivacija za Daimler Trucks. Tvrtka si je na svojim glavnim tržištima postavila cilj opremiti najmanje 75% vozila isporučenih 2025. i najmanje 80% u 2030. sa sigurnosnim sustavom koji svojim područjem primjene premašuje zakonske okvire. O velikoj važnosti koju Daimler Truck pridaje sigurnosti na cestama govori i činjenica da je to pitanje čvrsto utemeljeno u dugoročnoj održivoj poslovnoj strategiji. Unutar portfelja marke Daimler Truck, marka Mercedes-Benz predstavlja tehnološka pionirska dostignuća u području sigurnosti - relevantni sigurnosni sustavi često se prvo koriste u Mercedes-Benz Trucks, a zatim se sukcesivno nude i drugim markama. Posebno uspješnu priču ima i sustav pomoći automatiziranog kočenja u nuždi, koji je prvi puta predstavljen 2006. godine. Active Brake Assist je do sada prodan više od milijun puta u vozilima tvrtke Daimler Truck.

 

Među središnjim ulogama u razvoju Daimler Trucks-a je istraživanje nezgoda s gospodarskim vozilima. Sa svojim analizama nezgoda, tvrtka piprema još od 1972. temelje za kontinuiranu optimizaciju sustava. Pasivni i aktivni sigurnosni sustavi ugrađeni u vozila mogu pružiti podršku u četiri faze: prvo tijekom vožnje, drugo u slučaju opasnosti, treće u slučaju nesreće i četvrto nakon sudara. Kamioni su posljednjih godina postali sve sigurniji. Prema njemačkom saveznom uredu za statistiku, broj smrtno stradalih u kojima su sudjelovala teretna vozila pao je za gotovo 30 posto. U istom razdoblju broj smrtno stradalih u teretnim vozilima pao je gotovo za 20 posto. Pozitivan razvoj, posebno s obzirom na povećanje obujma prijevoza za gotovo 15 posto između 2011. i 2021. Gledajući razvoj u Njemačkoj tijekom još duljeg vremenskog razdoblja može se vidjeti da je između 1992. i 2021. poginulih u nezgodi kamiona po prijeđenih milijardu teretnih kilometara odgovara padu od 84 posto. Prema ovoj mjeri, ozbiljne ozljede smanjene su za 79 posto. No, sve to ne smije prikriti činjenicu da u najgorem slučaju svaka nesreća za sobom povlači veliku ljudsku patnju i visoke posljedične troškove.

Daimler Truck brine o vrlo visokoj razini sigurnosti u svojim vozilima zbog čega je tvrtka ugrađivala brojne sustave puno ranije nego što su bili propisani zakonom. Primjerice, Mercedes-Benz Trucks bio je prvi proizvođač koji je uveo ABS za kamione još 1981. ASR sustav protiv proklizavanja uslijedio je nekoliko godina kasnije. Uvođenjem prvog Actrosa 1996. godine, Mercedes-Benz ponovo je postavio standarde s EBS elektroničkim kočionim sustavom. Dodatni revolucionarni sustavi Proximity Control Assist i Lane Assist uslijedili su 2000. godine, a 2001. godine ponuđen je elektronični program stabilnosti ESP za kamione. Godine 2002, Hiil Hold kao pomoć pri kretanju i Break Assist pomoć pri kočenju proslavili su svoju premijeru u drugoj generaciji Actrosa.

Godine 2006. Active Brake Assist (ABA) otvorio je novu eru sigurnosnih sustava pomoći. Po prvi put, kamion je mogao pokrenuti maksimalno kočenje do potpunog zaustavljanja unutar ograničenja sustava. Sljedećih godina funkcije ABA sustava su proširene. Trenutno dostupna peta generacija ABA 5 koristi kombinaciju radarskog sustava i sustava kamera. Ako sustav detektira opasnost od nezgode s vozilom ispred, statičnom preprekom ili pješakom koji prelazi cestu, približava se kamionu ili korača trakom, vozač prvo bude vizualno i zvučno upozoren. Ako vozač ne reagira adekvatno, sustav može pokrenuti djelomično kočenje kao drugi korak. Ako je sudar još uvijek neizbježan, ABA 5 može izvršiti automatizirano maksimalno potpuno kočenje - za osobe u pokretu do brzine vozila od 50 km/h. Na kraju se automatski uključuje nova elektronična parkirna kočnica.

Sideguard Assist s1R, koji je dostupan od 2016. godine za serija modela Actros, Arocs i Econic, još je jedan primjer pionirske uloge koju je tvrtka odigrala u razvoju sigurnosnih i pomoćnih sustava. Sideguard Assist može spriječiti nesreće s pješacima i biciklistima. Od 2019. godine dostupan je za naknadnu ugradnju modela proizvedenih 20017. godine i nadalje. U lipnju 2021. godine Daimler Truck bio je prvi proizvođač koji je ponudio Active Sideguard Assist ( ASGA) . Ovaj inovativno sustav ne samo da upozorava vozača na kretajućeg biciklistu, vozača e-skutera ili pješaka na suvozačevoj strani, već i pokrenuti automatizirano kočenje do potpunog zaustavljana kod brzine skretanja do 20 km/h, ukoliko vozač ne uspije prikladno reagirati na zvučno i vizualno upozorenje.  

Svi sustavi pomoći tvrtke Daimler Truck daju važan doprinos izbjegavanju nezgoda. Ključno je staviti sustave na ceste u velikom broju. Opća sigurnosna uredba 2019/2144 koju je donijela Europska komisija stoga je odredila prve rokove implementacije za nove tipove vozila od 6. srpnja 2022., a od srpnja 2024. u skladu s uredbom - u smislu postupne obveze za napredne sustave za sva nova vozila, a daljnje sustave kao serijsku opremu. Daimler Truck već nudi pojedinačne sustave kao standard, ali također označava još jednu važnu prekretnicu na putu ka vožnji bez nezgoda svojim rješenjima za naknadnu ugradnju. Sa svim sustavima pomoći, Daimler Truck nastoji što bolje podržati vozača unutar ograničenja sustava pri vožnji vozila. Međutim, kako je propisano zakonom, vozač ostaje u potpunosti odgovoran za sigurnu vožnju vozila u svakom trenutku.

23DT097 010
23DT097 006
23DT097 013
23DT097 021
23DT097 031
23DT097 026

U Barceloni je Daimler Buses predstavio prvi serijski proizvedeni električni autobus s vodikovim člankom kao Range Extenderom: Mercedes-Benz eCitaro fuel cell. Novi gradski autobus bez emisija kombinira ogroman doseg s velikim putničkim kapacitetom. U varijanti zglobni autobus, koja je dostupna od lipnja, eCitaro fuel cell može prijeći oko 350 kilometara bez dodatnog punjenja i nudi prostor za do 128 putnika. eCitaro fuel cell može u potpunosti zamijeniti gradske autobuse s motorima s unutarnjim izgaranjem. Istovremeno, to je idealna dopuna za prijevozničke tvrtke s postojećim voznim parkom na električni pogon koji svoje duge rute žele pokriti bez punjenja i bez dodatnih autobusa.  

Osnovu eCitara fuel cell čini baterijsko-električni pogon s NMC 3 baterijama visokih performansi, a vodikov članak snage 60 kW služi kao generator električne energije iz vodika za proširenje dosega. Ova kombinacija omogućuje posebno ekonomičan rad jer je električna energija iz mreže jeftinija od zelenog vodika, a sofisticirano elektroničko upravljanje regulira spoj rada baterije i rada vodikovog članka na najbolji mogući način. Osim toga je eCitaro fuel cell, za razliku od vozila isključivo na vodik s malom međuspremničkom baterijom, puno sposobniji u potpunosti i učinkovito pohraniti energiju u velike baterije, prikupljenu tijekom kočenja putem rekuperacije. Posljednje, ali ne i najmanje važno, veliki kapacitet baterije od maksimalno 392 kWh u zglobnom autobusu također omogućuje korištenje velike pogonske snage na većim udaljenostima - primjerice na usponima u planinskim područjima i to bez potrebe za radom vodikovog članka u gornjem, neučinkovitom rasponu snage. Zbog povoljnog rasporeda težine baterija i vodikovog članka, ova tehnologija omogućuje visok putnički kapacitet. Zbog velikog dosega, međupunjenje nije predviđeno na ruti nego se punjenje vrši preko utikača u depou. Razvoj ove tehnologije financira njemačko Savezno ministarstvo za digitalna pitanja i promet s ukupno 3,3 milijuna eura u sklopu Nacionalnog programa inovacija za tehnologiju vodika i vodikovog članka (NOW).  

Prije početka serijske proizvodnje u lipnju, eCitaro je morao proći brojne testove izdržljivosti i funkcionalne testove. Fokus je bio posebno na novim vodikovim člancima i sustavu vodika. Spremnici vodika već su testirani na otpornost na vatru, udarce i temperaturu prema novom standardu UN ECE R 134. Sve komponente i sustav pričvršćivanja na krovu prošli su testove vibracija i klizanja koje simuliraju udar. Novo upravljanje toplinom, koje isplativo koristi ulaz topline iz vodikovog članka, završilo je opsežna laboratorijska i praktična ispitivanja u ekstremno vrućim i ekstremno hladnim okruženjima. Nove komponente eCitara fuel cell uspješno su prošle sve testove.

Uz novog eCitaro fuel cell, Daimler Buses je predstavio i svoj portfelj svih usluga koje su povezane s radom električnih autobusa. Stručnjaci savjetuju kupce o prelasku na elektromobilnost i, ako se traži, čak isporučuju infrastrukturu za punjenje, upravljanje punjenjem i upravljanje voznim parkom. Osobito u radu električnih autobusa analiza podataka o radu autobusa radi optimizacije učinkovitosti igra sve važniju ulogu. S TiGR virtualnim podatkovnim sučeljem, Daimler Buses jedan je od prvih proizvođača vozila u Europi koji nudi sučelje za daljinsko praćenje autobusa temeljeno na jedinstvenom, međunarodnom ITxPT standardu. Prijevozničkim tvrtkama s mješovitim voznim parkom to omogućuje korištenje homogene baze podataka za cijelu flotu. Za sveobuhvatnu analizu podataka o radu autobusa, portal Omniplus On nudi brojne funkcije od praćenja potrošnje energije do daljinske dijagnoze u stvarnom vremenu s uslugom Omniplus On Uptime pro. S novim sučeljima Omniplus eProcurement vlastiti ERP sustav kupca može se povezati s Omniplus eShopom, što znatno pojednostavljuje nabavu rezervnih dijelova. Tečajevi obuke i eService ugovori nadopunjuju opsežnu Omniplus ponudu.

23DT104 001
23DT104 003
23DT104 005
23DT104 004

Snažniji, još učinkovitiji i s većim dosegom. Uz to, veliki raspon primjena i lokalno CO2 neutralan. Ovako se može sažeti FUSO eCanter sljedeće generacije. Nakon europske premijere na sajmu IAA Transportation u Hannoveru u rujnu 2022., FUSO slavi početak proizvodnje potpuno električnog lakog kamiona u Europi. S obzirom da je Daimler Truck predan Pariškom klimatskom sporazumu, na svojim glavnim globalnim tržištima će do 2039. htjeti ponuditi samo vozila koja su lokalno CO2 neutralna. S novom generacijom eCantera je kupcima olakšan prelazak na e-mobilnost. Od uvođenja eCantera 2017., FUSO se smatra pionirom koji prednjači s električnim kamionima i dosljedno radi na implementaciji održivih transportnih rješenja. Više od 550 FUSO eCantera sada su u opticaju kod korisnika u Europi, Japanu i Sjedinjenim Državama, kao i u Australiji i Novom Zelandu. Ukupna udaljenost koju pokriva globalna flota eCantera, koja je potpuno električna i stoga lokalno bez emisija, sada iznosi oko osam milijuna kilometara, što odgovara otprilike 200 krugova oko svijeta. Proizvodnja električnog lakog kamiona započela je u sestrinskoj tvornici u japanskom Kawasakiju u prvom kvartalu 2023. od kuda se FUSO Next Generation eCanter isporučuje u Japan te u sva ostala neeuropska tržišta diljem svijeta. U Europi će prodaja FUSO Next Generation eCantera najprije započeti na 17 tržišta (Francuska, Španjolska, Portugal, Italija, Velika Britanija, Irska, Njemačka, Austrija, Švicarska, Belgija, Češka, Danska, Švedska, Finska, Slovačka, Grčka i Poljska).

Kako bi još bolje zadovoljio zahtjeve kupaca, FUSO je napravio nekoliko prilagodbi na sljedećoj generaciji eCantera. Dok je prethodni električni kamion bio dostupan samo s dopuštenom ukupnom masom od 7,49 tona s međuosovinskim razmakom od 3400 milimetara, kupci sada mogu birati između šest međuosovinskih razmaka, od 2500 do 4750 milimetara i dopuštene ukupne mase od 4,25 do 8,55 tona. Nosivost šasije je do 5 tona. eCanter sljedeće generacije pokreće električni motor od 110 kW (varijante ukupne mase 4,25 i 6 tona) ili 129 kW (varijante ukupne težine 7,49 i 8,55 tona) s optimiziranim pogonskim sklopom i okretnim momentom od 430 Nm, najveća brzina je 89 km/h (ograničena).

Ovisno o međuosovinskom razmaku, dostupna su tri različita paketa baterija: S, M i L. Baterije koriste tehnologiju litij-željezo-fosfatnih ćelija (LFP) i prije svega ih odlikuje dugi radni vijek i više iskoristive energije. Baterija u S varijanti ima nazivni kapacitet od 41 kWh i omogućuje doseg do 70 kilometara. M varijanta ima nazivni kapacitet od 83 kWh i doseg do 140 kilometara. L varijanta, najsnažniji paket, nudi nazivni kapacitet od 124 kWh i doseg do 200 kilometara. To je daleko više od udaljenosti koja se inače dnevno prijeđe u laganom distribucijskom prometu. Doseg se može dodatno povećati kroz rekuperaciju, koja u isto vrijeme minimalizira stanke punjenja. Za usporedbu: do sada je eCanter imao samo jednu opciju baterije s nominalnim kapacitetom od 81 kWh i dosegom do 100 kilometara.

Što se tiče punjenja baterija, Next Generation eCanter kompatibilan je sa svim mrežnim naponima na glavnim tržištima. Jedinica za punjenje podržava punjenje izmjeničnom (AC) i istosmjernom (DC) strujom. Standard punjenja je kombinirani sustav punjenja CCS, koji se može puniti do 104 kW. Ovisno o paketu baterija, DC brzo punjenje od 20 do 80 posto kapaciteta moguće je za oko 24 (S), 26 (M) i 39 minuta (L). Sa AC punjenjem (11 i 22 kW) potrebno je ovisno o paketu baterija između četiri i šest sati.

Kao dio svoje održive sveukupne strategije, tvornica u Tramagalu je u posljednjih nekoliko godina postupno smanjila svoje emisije CO2, a do kraja 2022. bilančna neutralnost CO2 implementirala se i u proizvodnju. Kako bi dosegli ovu prekretnicu, tvornica je kontinuirano proširivala korištenje obnovljivih izvora energije te dovršila konverziju na zelene izvore energije. 1200 solarnih panela na krovovima hala proizvodi do 350 megavata električne energije godišnje. U budućnosti se planira proizvodnja električne energije do 600 megavata. Osim proširenja fotonaponskih sustava, tvornica također testira tehnologije za lokalnu proizvodnju zelenog vodika.

Smanjenje potrošnje vode još je jedna mjera u području održivosti na koju se lokacija usredotočuje: novo postrojenje za pročišćavanje vode već pročišćava više od 60% tehnološke vode i vraća je natrag u proizvodni ciklus. Istodobno je u tijeku optimizirano prikupljanje kišnice za održivije navodnjavanje zelenih površina.

Mitsubishi FUSO Europe zapošljava oko 500 ljudi u Tramagalu čime je tvornica najveći poslodavac u regiji. Iz Portugala vozila idu u 32 europske zemlje i u Maroko. Mitsubishi FUSO Truck Europe veliki je izvoznik i treći najveći proizvođač vozila u Portugalu. FUSO Next Generation eCanter "Made in Europe" ne odnosi se samo na sklapanje vozila u Tramagalu. Više od 50% komponenti električnog kamiona stiže od preko 90 različitih europskih dobavljača. U skladu s proizvodnjom potpuno električnog FUSO eCantera, FUSO od prošle godine postupno pretvara cjelokupnu internu logistiku i skladišnu flotu u električna vozila bez lokalnih emisija.

23DT094 001
23DT093 024
23DT093 040
23DT094 002

Mercedes-Benz eCitaro je Electric Bus Champion 2023. U ovogodišnjem usporednom testu električnih autobusa, koji je organizirao stručni časopis Omnibusspiegel, aktualna verzija niskopodnog autobusa sa zvijezdom i visoko učinkovitim NMC 3 baterijama prevladala je nad pet konkurenata. Oko 20 stručnih novinara i isto toliko predstavnika prijevozničkih tvrtki četiri je dana imalo priliku usporedno testirati aktualne električne autobuse u segmentu 12 metara. Uz probne vožnje na zahtjevnoj probnoj stazi u gradu Bonnu, žiri je na programu imao i vožnje za putnike. Iskusni servisni tehničari također su pažljivo pregledali svaki autobus u radionici i ocijenili jednostavnost održavanja i popravaka. Nakon opsežnih vožnji, žiri je dodijelio bodove za udobnost putnika, korištenje od strane vozača, izradu i jednostavnost održavanja svakog autobusa. Mercedes-Benz eCitaro dobio je najviše bodova. Bio je to prvi put da je šampion elektro-autobusa izabran na temelju ocjene u usporednom testu električnog autobusa.

"Vrlo smo zadovoljni što se Mercedes-Benz eCitaro uspio tako dobro nametnuti u snažnom okruženju i što je prvi električni autobus ikada koji je dobio nagradu Electro Bus Champion", kaže Till Oberwörder, izvršni direktor Daimler Buses. „Ova pobjeda potvrđuje da smo s eCitarom uspjeli stvoriti moderan, ekonomičan i udoban električni autobus koji je vozaču jednostavan za korištenje i za održavanje te s jedinstvenim dizajnom temeljenim na isprobanom i testiranom Citaru. Ovu nagradu vidimo kao obvezu da nastavimo razvijati eCitaro kako bi naši kupci i dalje mogli imati koristi od najnovije tehnologije baterija i najboljih sigurnosnih i komfornih značajki.”

Aktualna verzija Mercedes-Benz eCitaro s trećom generacijom litij-ionskih baterija (NMC 3) također predstavlja elektromobilnost gradskog autobusa na najvišoj razini. Kombinira Citaro platformu, koja je isprobana i testirana tisuću puta, s modularnom baterijom, tehnologijom punjenja i pogona te svojom nenadmašnom razinom sigurnosti. eCitaro je dostupan s najnovijim NMC 3 baterijama od kraja 2022., a iza kratice NMC 3 krije se nova generacija baterija visokih performansi. Najveća prednost je njen enormni radni učinak koji omogućuje veliki doseg bez naknadnog punjenja. Poboljšana kemija ćelija u kombinaciji s optimiziranom baterijom dovodi do značajnog povećanja kapaciteta od oko 50 posto uz istu masu. Nova generacija baterija već ispunjava sigurnosne zahtjeve ECE R 100-3, koji će postati obvezujući tek u jesen 2023. godine. Kao što je uobičajeno za eCitaro od samog početka, moguće su različite konfiguracije opreme i za solo autobus i za eCitaro G zglobni autobus. eCitaro Solobus dostupan je s najmanje četiri i najviše šest paketa baterija ukupnog kapaciteta do 588 kWh. Zglobni autobus eCitaro ima najmanje četiri, a najviše sedam baterija ukupnog kapaciteta do 686 kWh.

Raspored putničkog prostora eCitara odgovara uobičajenim modelima Citaro. Baš kao i putnici, vozač eCitara ne mora se prilagođavati. Gotovo identičan rad u usporedbi s Citarom s motorom s unutarnjim izgaranjem omogućuje brzu izmjenu vozača. eCitaro također podržava svog vozača u vožnji koja štedi energiju s kontrolom ubrzanja: pri pokretanju s autobusne stanice ili na semaforu, bez obzira je li vozilo prazno ili pod punim opterećenjem, okretni moment se smanjuje na ugodnu razinu. To dovodi do nježnog stila vožnje prilagođenog putnicima i istovremeno smanjuje potrošnju energije. Općenito, ponašanje u vožnji je optimizirano za maksimalnu učinkovitost, bez potrebe da vozač razmatra bilo kakve velike razlike u usporedbi s dizelskim Citarom. Na primjer, u osnovnoj postavci, autobus se kotrlja na energetski učinkovit način kada vozač makne nogu s papučice gasa.

Sigurnost je uvijek glavni prioritet za Mercedes-Benz autobus. Testni autobus za usporedni test električnih autobusa bio je opremljen novim sustavom kamere od 360°. Značajno podržava vozača kada je u pitanju precizno manevriranje u depou, u hali s vozilima ili kod uskih grla na liniji. Aktivni sustav pomoći pri kočenju Preventive Brake Assist, asistent u zavojima Sideguard Assist i nadzor tlaka u gumama TPM gotovo su samo po sebi razumljivi. Sigurnost i potpora za vozača također je i akustični sustav upozoravanja vozila i izborni limitator brzine od 33 km/h - značajno olakšanje pri vožnji u zonama s ograničenom brzinom.

23DT115 001
23DT060 009
23DT060 048
23DT060 070

Preko tisuću niskopodnih električnih autobusa sišlo je s proizvodne trake u Mannheimu. U gotovo pet godina od početka serijske proizvodnje koncem 2018., eCitaro se razvio u pravu uspešnicu. O tome ne svjedoče samo brojne velike narudžbe iz gradova kao što su Hamburg, Dresden, Bremen, Wiesbaden ili Mannheim, već se i prijevozničke tvrtke u Francuskoj, Italiji, Švedskoj, Poljskoj, Austriji, Švicarskoj i mnogim drugim europskim zemljama oslanjaju na električni autobus sa zvijezdom.
"Mercedes-Benz eCitaro prava je veličina u elektromobilnosti za gradske autobuse", kaže Mirko Sgodda, voditelj marketinga, prodaje i službe za korisnike u Daimler Buses. “Siguran je, pouzdan i ekonomičan za rad. Svojim jedinstvenim i modernim dizajnom također pokazuje koliko elektromobilnost može biti atraktivna. Svoj puni potencijal otkriva integracijom u sustav elektromobilnosti. Na zahtjev, kupci mogu dobiti podršku pri prelasku na elektromobilnost kroz rješenja po principu "ključ u ruke", a sastoje se od električnih autobusa, infrastrukture za punjenje i upravljanja depoima iz jednog izvora.”
 

Mercedes-Benz eCitaro kombinira isprobanu platformu najprodavanijeg Mercedes-Benzovog gradskog autobusa svih vremena s novim tehnološkim rješenjima i jedinstvenim dizajnom. Godine 2018. eCitaro je najprije bio predstavljen kao solo autobus s kapacitetom baterije do 243 kWh. Od samog početka, novo, inovativno upravljanje toplinom smanjilo je potrebu za energijom za grijanje, ventilaciju i klimatizaciju prostora za oko 40 posto u usporedbi s Citarom s motorom s unutarnjim izgaranjem, postavljajući tako temelje za potrebni doseg eCitara.

Već pri predstavljanju eCitara su daljnji razvojni koraci, koji su slijedili u kratkim intervalima već bili zacrtani. Ubrzo kasnije su se za eCitaro pored punjenja u depou pojavila i rješenja za „Opportunity Charging“. S drugom generacijom baterija doseg je uz istu masu povećan i time otvoren put uspješnoj varijanti zglobnog autobusa eCitaro G, lansiran sredinom 2020. Još jedna prekretnica bilo je uvođenje treće generacije litij-ionskih baterija visokih performansi s glavnim komponentama nikal, mangan i kobaltov oksid (NMC) krajem 2022. Njime se kapacitet baterijskih ćelija povećava za 50 posto uz istu masu i tako omogućuje dosege do 280 kilometara (solo bus).
 

eCitaro fuel cell s vodikovim člankom za povećanje dosega prikladan je čak i za duže rute i time udovoljava gotovo 100 posto svih zahtjeva prijevozničkih tvrtki. Svoju svjetsku premijeru proslavio je početkom lipnja na globalnom summitu javnog prijevoza 2023. u Barceloni. U najprije dostupnoj inačici kao zglobni autobus, eCitaro fuel cell može prijeći oko 350 kilometara bez punjenja i nudi prostor za do 128 putnika. Osnova eCitara fuel cell je njegov baterijsko-električni pogon s NMC 3 baterijama visokih performansi te vodikov članak snage 60 kW koji stvara struju iz vodika i koji se koristi za povećanje dosega. Ova kombinacija omogućuje posebno ekonomičan rad jer je električna energija iz mreže jeftinija od zelenog vodika. Osim toga, eCitaro fuel cell, za razliku od vozila isključivo na vodik s malom međuspremničkom baterijom, u puno je boljoj poziciji za potpuno i učinkovito pohranjivanje energije u velike baterije, prikupljene tijekom kočenja putem rekuperacije.

Sa svojim dobro osmišljenim konceptom, svojom inovativnom i pouzdanom tehnologijom, neusporedivom visokom razinom sigurnosti i solidnom izradom, eCitaro ne samo da nadahnjuje transportne tvrtke, već i novinare i članove žirija. Na ovogodišnjem usporednom testu električnih autobusa stručnog časopisa Omnibusspiegel, stručni žiri koji se sastojao od oko 20 novinara i isto toliko predstavnika prijevozničkih tvrtki, izglasao je eCitaro za Electric Bus Champion 2023. U svojoj trenutnoj verziji s visoko učinkovitim NMC 3 baterijama, eCitaro se istaknuo na četverodnevnim testnim izazovnim rutama u području grada Bonna protiv petorice snažnih konkurenata.

19C0967 003
18C0462 079
23CT103 002
22DT049 007

Mercedes-Benz Special Trucks je na FIREmobilu, demonstracijskoj izložbi iz područja zaštite od kriza i katastrofa bio zastupljen sa osam vozila. Uz Atego i Arocs, Mercedes Benz Special Trucks je na svom vanjskom štandu izložio šest Unimoga za upotrebu u slučaju uzbune. Izložena vozila pokrivaju širok raspon primjena u segmentima kontrole katastrofa i prizemnog gašenja požara, a koriste ih vatrogasne službe, službe spašavanja i savezna policija.
Vozila izložena na FIREmobilu imaju za cilj pridonijeti učinkovitoj zaštiti stanovništva u prijetećim situacijama kao što su šumski požari i požari raslinja, ekstremni vremenski uvjeti ili poplave. U tom kontekstu, Mercedes-Benz Special Trucks predstavio je četiri vatrogasna vozila Unimog U 5023 za ekstremne terene, koje su nadograditelji Schlingmann i Rosenbauer razvili za borbu protiv širokog spektra opasnih situacija. To su modeli TLF 2000 (kratica TLF u prijevodu znači vatrogasna cisterna, u ovom slučaju sa spremnikom od 2000 litara), TLF 3000 i dva specijalna vozila za šumske požare. Također je izložen Unimog nosač opreme U 530, kojeg je nadograditelj BAI preinačio u TLF 4000 i koji može primiti 4000 litara vode za gašenje te 500 litara pjene. Za obavljanje svojih zadaća vatrogasne cisterne imaju različite elemente opreme kao što su toplinski zaštitni plašt, pretinci za opremu, grijač spremnika za vodu, mlaznice za raspršivanje vode za kotače i uređaj za samozaštitu za posebno kritične situacije.


Još jedan u potpunosti terenski Unimog U 5023 preinačila je tvrtka Binz u vozilo hitne pomoći. Iz serije Atego je posjetiteljima predstavljen kamion s pogonom na sva četiri kotača, a kojeg je Schlingmann nadogradio vatrogasnom opremom. Na sajmu se može vidjeti i Arocs 1842 HAD kojeg je opremio Rosenbauer.
FIREmobil je održan od 14.-16. rujna u Welzowu, Brandenburg. Mercedes-Benz Special Trucks izlaže na otvorenom prostoru br 5. Odatle zainteresirani posjetitelji mogu iskusiti off-road sposobnosti vozila uživo na dva druga terenska Unimoga tijekom vožnje s profesionalnim vozačima na otvorenom.
 

23DT175 007
23DT175 009
23DT175 003
23DT175 012
23DT175 012

Daimler Truck AG i njegova japanska podružnica Mitsubishi Fuso Bus and Truck Corporation (MFTBC) isporučili su prvi od oko 900 eCantera druge generacije tvrtki Yamoto Transport što čini najveću pojedinačnu narudžbu FUSO-ovog laganog električnog kamiona eCanter do danas. Naredna vozila će se od sada isporučivati sukcesivno.


Yamato Transport uvodi eCanter u svoju flotu u kontekstu svojih ambicija smanjiti emisije stakleničkih plinova za 48% do 2030. (u usporedbi s 2020.), a do 2050. praktički više ne emitirati stakleničke plinove. Yamato Transport koristi FUSO Green Lease, leasing proizvod tvrtke Daimler Truck Financial Services Asia Co., Ltd. ekskluzivno za novi eCanter kako bi udovoljio posebnim zahtjevima električnih kamiona. FUSO Green Lease nudi sveobuhvatan i po mjeri krojeni ekosustav eMobility koji uključujuće održavanje vozila i posebne usluge jamstva.


FUSO je svoj prvi eCanter, prvi japanski električni kamion bez lokalnih emisija pustio na tržište 2017. godine. Od tada tvrtke na tržištima diljem svijeta koriste eCanter i svoja praktična iskustva dijele s FUSO-om. Te opsežne povratne informacije bile su uključene, između ostalog, u razvoj druge generacije eCantera, koji je svoju svjetsku premijeru proslavio 2022. godine. Yamato Transport bio je jedan od prvih kupaca eCantera prve generacije, preuzevši 25 jedinica prve generacije još 2017. Zbog pozitivnih iskustava koja je Yamato Transport imao s eCanterom u kućnoj dostavi i drugim logističkim uslugama, tvrtka je odlučila u budućnosti implementirati oko 900 jedinica sljedeće generacije eCantera u svojoj japanskoj flotnoj mreži.


Mitsubishi Fuso Truck and Bus Corporation (MFTBC), sa sjedištem u japanskom Kawasakiju jedan je od vodećih azijskih proizvođača gospodarskih vozila. U vlasništvu Daimler Truck AG-a je 89,29% dionica, a preostalih 10,71% u vlasništvu je različitih kompanija unutar Mitsubishi grupe. MFTBC je ikona japanske industrije gospodarskih vozila i osvrće se na 90 godina povijesti sa svojom markom FUSO. Tvrtka proizvodi niz gospodarskih vozila, uključujući lake, srednje i teške kamione i autobuse, kao i industrijske motore i to za više od 170 tržišta diljem svijeta. Godine 2017. eCanter je postao prvi masovno proizveden potpuno električni laki kamion u Japanu, čime je FUSO postao pionir električne mobilnosti.
Yamato Transport Company, Ltd. jedna je od najvećih japanskih tvrtki za dostavu i logistiku „od vrata do vrata“. Logo tvrtke Yamato, "Kuroneko" ("Crna mačka"), poznat je diljem Japana već desetljećima. Logo prikazuje majku mačku koja nježno nosi mačića u ustima, što predstavlja Yamatov cilj pružanja posebno gostoljubive usluge dostave svim kupcima. Tvrtka širi svoju mrežu diljem Japana na azijske i globalne lokacije kako bi zadovoljila logističke potrebe svojih kupaca.
 

23DT189 001
D778697
D778699
D778711
D778700

Daimler Buses je od 7. do 12. listopada na Busworldu predstavio premijere oko povezajućih tema: elektromobilnost, sigurnost i održivost te brojne inovacije u autobusima.

Ispred ulaza je posjetitelje sajma pozdravio međugradski autobus Mercedes‑Benz Intouro hybrid koji je jednako svestran koliko i ekonomičan. Unutra na štandu, potpuno električni eCitaro fuel cell s vodikovim člankom slavio je svoju premijeru kao solo autobus. Uz njegove bokove nalazili su se eCitaro s najnovijom generacijom baterija NMC3 i Perfomance paketom, kao i šasija brazilskog gradskog autobusa eO500U koja je premijerno predstavljena u Europi.

Zajedno, ova vozila definiraju visoku razinu razvoja gradskih autobusa bez lokanih emisija jer s ovim trojcem gradovi u Europi, pa i izvan njenih granica, postaju ugodniji za život. Svatko tko je poželio doživjeti vozila uživo za volanom ili ih voziti također je imao priliku to i učiniti: Mercedes-Benz eCitaro G fuel cell bio je dostupan vani za testne vožnje čime je proširio trio u kvartet.

Visoku razinu modernih visokopodnih turističkih autobusa je na izložbenom štandu u Bruxellesu zastupao Mercedes-Benz Tourismo. U mnogim aspektima uoči sajma značajno dodatno razvijen, kombinirao je ekonomičnost, sigurnost i udobnost. Uz elegantnu antracit metalik boju, svi autobusi s Mercedesovom zvijezdom imaju niz novih sigurnosnih i pomoćnih sustava. Mercedes-Benz je sinonim za sigurnost, a je još jednom postalo jasno na sajmu Busworld Europe 2023 u Bruxellesu.
 

Daimler Buses je fokusiran na sigurnost. Nova je pomoć pri kočenju u nuždi Active Brake Assist 6 (ABA 6) za putničke i visokopodne autobuse koja radi na temelju kombinacije radarskih senzora kratkog i dugog dometa, i kamere. ABA 6 prepoznaje osobe koje su u pokretu ili miruju te bicikliste ispred vozila i u stanju je samostalno izvršiti kočenje u nuždi. S ABA 6 se nesreće mogu još pouzdanije izbjeći. Sustav pokriva cijeli raspon brzine vozila i pozadinski je aktivan.

Za niskopodne autobuse, Daimler Buses predstavlja Preventive Brake Assist 2, sljedeću generaciju prvog specijaliziranog aktivnog kočnog asistenta na svijetu za gradske autobuse. Može reagirati na nepomične i pokretne objekte, uključujući pješake i bicikliste, s time da sada može obraditi više objekata istovremeno i, unutar ograničenja sustava, još bolje otkriti objekte izvan ceste. Novi, također radarski asistent za skretanje Sideguard Assist 2 reagira, zahvaljujući novom konceptu senzora, još je precizniji i upozorava kada postoji opasnost od sudara s pješacima i biciklistima. Sustav se od sada koristi i na vozačevoj strani što skretanje ulijevo također čini još sigurnijim. Frontguard Assist je potpuno nov. Ovaj sustav se također temelji na radaru i detektira i upozorava na prepreke ili osobe izravno ispred vozila pri brzinama do 15 km/h. Sideguard Assist 2 i Frontguard Assist u kombinaciji stvaraju potpuni sustav upozorenja za prepreke i osobe sa strane i ispred autobusa. Novost je i inteligentni asistent za brzinu Traffic Sign Assist koji uspoređuje trenutnu brzinu autobusa s dopuštenom brzinom vozila i upozorava ako dopuštena brzina bude prekoračena.

Sve serije autobusa iz Mercedes-Benza, bilo gradski, međugradski ili turistički autobusi, ubuduće će biti dostupne s MirrorCamom kao opcijom umjesto prijašnjih vanjskih retrovizora. Prednosti su prošireno vidno polje za vozača kroz prozore i znatno bolji pogled straga u mraku zahvaljujući pojačanju preostalog svjetla. Mala površina leće kamere manje je osjetljiva na prljavštinu. U usporedbi s konvencionalnim retrovizorima, MirrorCam jedva ili samo malo prelazi rubove vozila. To znači lakše manevriranje i manje štete. Konačno, prednja površina autobusa je smanjena što ima pozitivan učinak na potrošnju goriva.
 

Bus 2
Bus 1
Bus 4

Belgijska regionalna prijevoznička tvrtka Ferry Cars pustila je u rad pet novih niskopodnih gradskih autobusa Mercedes-Benz eCitaro. Operater, sa sjedištem u gradu Eeklo, koristi 12-metarske potpuno električne, a time i tihe autobuse u regionalnom prijevozu najvećih belgijskih lokalnih tvrtki za javni prijevoz De Lijn i TEC (Transport en Commun).
Ferry Cars prva je belgijska tvrtka koja je u praksi testirala funkcionalnost električnog regionalnog prijevoza. “Naša plodna suradnja s Daimler Buses postoji već više od 20 godina i to nam je dalo samopouzdanje biti prva belgijska tvrtka koja je naručila eCitaro,” objašnjava Pieter Lanssens, izvršni direktor tvrtke Ferry Cars.
 

Flamanska vlada ima za cilj smanjiti emisije CO2 za 35 posto do 2030. godine, a mobilnost mora tome dati značajan doprinos. Za Ferry Cars je nabava od pet potpuno električnih autobusa eCitaro bio pilot projekt kojim se testira kako se električni regionalni prijevoz može optimalno implementirati u praksi. Tvrtka očekuje da će joj ovaj proaktivni pristup omogućiti u potpunosti ispuniti vladine ekološke ciljeve za javni prijevoz prije uvođenja obveznih propisa 2025. godine.

stanica. Korištenje modularnih High-Performance baterija omogućuje veliki doseg. Baterije se pune nakon svake ture pomoću kabela za punjenje ili između dvije ture na jednoj od osam punionica Ferry Cars. Glavni operativni direktor Bart De Koster: “S jednim autobusom trenutno postižemo atraktivnu autonomiju do 320 kilometara. Ipak, već radimo na razvoju kontroliranog sustava punjenja, koji će biti neophodan za širenje mreže s dodatnim električnim autobusima u budućnosti." Ali ne radi se samo o aspektu održivosti, već i učinkovitim mjerama povećanja sigurnosti vozača, putnika i drugih, posebno slabijih sudionika u prometu, a koje su odigrale važnu ulogu pri odluci za eCitaro. Pet novih električnih autobusa stoga je opremljeno sustavima pomoći Sideguard Assist i Preventive Brake Assist, kao i kamerom za vožnju unatrag.

23DT205 004
23DT205 003
23DT205 001

Bilo da je posrijedi naglo kočenje na kraju zastoja, veća sigurnost pri skretanju udesno ili promjena vozne trake, smanjenje rizika od proklizavanja u zavojima ili manevriranju s ciljem izbjegavanja prepreke: Sa sigurnosnim sustavima asistencije profesionalni vozači i vozačice mogu bolje savladati brojne i ponekad opasne situacije u cestovnom prometu. Na taj je način, u idealnom slučaju, moguće izbjeći nezgode ili barem umanjiti njihove posljedice. U tom smislu, Mercedes-Benz je uvijek bio predvodnik u industriji. Razvojni i testni inženjeri tvrtke već desetljećima rade kako bi uz odgovarajuće sustave što bolje podržali vozače u njihovom radu i time dodatno povećali sigurnost svih sudionika u prometu.


Mercedes-Benz je u svoje modele ugradio brojne sustave puno ranije nego što su zakonom bili propisani. Trenutno je to slučaj s Uredbom o općoj sigurnosti (GSR) 2019/2144 Komisije EU po kojoj će od srpnja 2024. proizvođači morati ugrađivati niz naprednih sigurnosnih sustava u nova vozila kao dio standardne opreme. Jedno je jasno: prije nego što ti sustavi asistencije mogu ući u serijsku proizvodnju, oni moraju biti opsežno isprobani. Mercedes-Benzu te testove provodi tijekom cijele godine, posebice u centru za razvoj i testiranje (EVZ) u Wörthu na Rajni kao i u Finskoj, Španjolskoj i Japanu, ili na testnoj stazi Daimler Truck North America u Madrasu, Oregon. Tijekom cijele godine kroz testiranje izdržljivosti prolazi do 60 Daimler Truckovih vozila, a prijeđeni kilometri s tim sustavima, od 2020. do kraja 2023., iznose oko pet milijuna.
 

23DT102 202
23DT102 007
23DT102 004

Niyazi Mustafa Üstertuna, voditelj softvera i elektronike u Daimler Trucku: „Testovi poput onog u Wörthu su nam od temeljne važnosti kako bismo rezultate i znanje stečeno u njima uključili u dosljednu optimizaciju postojećih sustava asistencija vozaču ili u razvoj novih sigurnosniih značajki - od malih Atega preko Special Trucks pa do autobusa. Naši novi sustavi, koji su se dokazali čak i u ekstremnim uvjetima, bit će još jednom značajno poboljšani.”

Fokus najnovijih opsežnih testova u EVZ-u prvenstveno je bio na sustavima asistencije koji će se koristiti u raznim kamionima i autobusima tvrtke Daimler Truck od travnja 2024. Uključuju Active Brake Assist (ABA) 6, novi Frontguard Assist, Active Sideguard Assist (ASGA) 2, Active Drive Assist (ADA) 3 i Traffic Sign Assist. Sa ovim sustavima Mercedes-Benz još jednom naglašava svoju predvodničku ulogu u ovom području i postavlja nova mjerila u pogledu sigurnosti. Uz Actros, eActros i Atego iz Mercedes-Benz Trucks, testna vozila također uključuju Mercedes-Benzove autobuse kao i Special Trucks kao što su Econic ili Unimog. Primjerice, testira se kako i kada ABA 6 upozorava i koči u slučaju iznenadnog prelaska ili pojavljivanja biciklista ili motociklista ispred vlastitog vozila unutar trake ili poprečno nje, kao i kočenje poradi vozila ispred na kraju prometnog zastoja. I kako novi Frontguard Assist vizualno i zvučno upozorava vozače na nezaštićene sudionike u prometu ispred kamiona, posebno u užurbanim situacijama, recimo, tijekom vožnje ili na raskrižjima. Ili kako Active Sideguard Assist (ASGA) 2 reagira pri skretanju udesno ako se pored vozila nalazi pješak ili biciklist. Ili, kako Active Drive Assist (ADA) 3 automatski vraća kamion natrag u voznu traku ako, na primjer, vozač usmjerava kamion ulijevo na pretjecanje, ali je previdio vozilo koje mu se približava odostraga.

 

Osnova za testirane sustava asistencije je nova elektronička platforma i s njom povezana, takozvana fuzija senzora u kojoj se spajaju radarski podatci i podatci kamere za još širi pogled naprijed i u stranu. U tu svrhu elektronička platforma nudi 20 puta veću obradu podataka, ukupno šest ugrađenih senzora - četiri bočna radara kratkog dometa sprijeda i po jedan desno i lijevo straga te radar dugog dometa sprijeda u sredini i višenamjenska kamera na vjetrobranskom staklu. Oni sada pokrivaju kut od 270 stupnjeva oko vlastitog vozila. Zahvaljujući znatno široj perspektivi, sustavi asistencije koji su već bili učinkoviti mogu još bolje iskoristiti svoje prednosti. Istovremeno, Mercedes-Benz sa svojim sigurnosnim sustavima nadaleko nadilazi GSR zahtjeve u mnogim područjima. ABA 6 može aktivno intervenirati u kočenju i pri brzinama do 60 km/h i može automatski kočiti ne samo zbog vozila sprijeda koja miruju, već i zbog sudionika u prometu koji prelaze, dolaze u susret ili se kreću ispred u voznoj traci.  

Za slučajeve primjene dostupna je vrhunska oprema koja je nebrojeno puta reproducirana u stvarnim testovima na ispitnoj stazi u EVZ-u u Wörthu. To uključuje vozila opremljena s mnoštvom visokotehnoloških mjernih podataka, kao i robotima koji za upravljaju papučicom gasa te lutke i „mete“ kojima upravlja GPS. Prije stvarnih slučajeva upotrebe, senzori potrebni za učinkovitost sustava asistencije prolaze kroz testove komponenti i funkcije u testovima softvera. Testovi integracije u vozilo i testovi sustava također se provode u različitim serijama i modelima. U EVZ-u se na sigurnom terenu mogu prikazati razni scenariji kao što su završetak prometnog zastoja, manevri pretjecanja ili scenariji skretanja. Na taj se način za testna vozila mogu stvoriti jednaki uvjeti kakvi postoje, primjerice, u Južnoj Americi, Južnoj Koreji, Africi i, naravno, Europi.

Važna osnova za osiguranje sustava i funkcionalnosti uvijek su probne vožnje na javnim cestama za mjerno-tehničku obradu podataka relevantnih za sigurnost kako bi se različiti sustavi u serijama i modelima doveli do njihovih granica na definiranim probnim rutama i istražiti granice dinamike vožnje. Osim toga, razvojni inženjeri tvrtke Mercedes-Benz također su pomno pogledali funkcije i sustave vozila na putovanju na zimskom testiranju u Finsku početkom 2023. godine, na pr. podrška pri promjeni trake kao dio aktivnog asistenta za skretanje ili aktivno navođenje u traku u Active Drive Assist u Actrosu L. Budući da je također trebalo prijeći nekoliko državnih granica, moguće je bilo mjeriti utjecaj državno specifičnih oznaka na cestovnim trakama, znakova ili podataka digitalne karte na performanse sustava ugrađenih u kamion.
 

23DT102 225
23DT102 082
23DT102 078
23DT102 033
23DT102 030

Daimler Truck je uspješno pokazao da tehnologija vodikovih članaka može biti ispravno rješenje za dekarbonizaciju fleksibilnog i zahtjevnog cestovnog prijevoza na velike udaljenosti. Prototip odobren za javni promet Mercedes-Benz GenH2 je sklopu Daimler Truck #HydrogenRecordRun-a prešao udaljenost od 1047 km s jednim spremnikom punim tekućeg vodika.


Pokretan sustavom vodikovih članaka tvrtke cellcentric i opremljen sustavom spremnika tekućeg vodika, kamion je svoj put započeo u ponedjeljak, 25. rujna poslijepodne u centru za korisnike kamiona Mercedes-Benz u Wörthu am Rein, a u Berlin je stigao 26. rujna, u utorak ujutro. Kamion je završio putovanje potpuno istovaren i bruto težinom skupa vozila od 40 tona u realnim uvjetima, bez da tijekom vožnje emitira CO2. Rekordna vožnja sa zapečaćenim spremnicima i provjerenom kilometražom neovisno je potvrđena inspekcijskim certifikatom od strane TÜV Rheinland.


Zajedno s Rainerom Müller-Finkeldeijem, voditeljem razvoja produkta Mercedes-Benz Trucks, državna tajnica za gospodarska pitanja pokrajine Rheinland-Pfalz Petra Dick-Walther poslala je kamion na vodik na njegovo putovanje pred međunarodnim predstavnicima tiska u Wörthu na Rajni: „Danas je veliki dan! Kamion s pogonom na vodik kreće iz savezne pokrajine Rheinland-Pfalz prema Berlinu. Ponosni smo što tako upečatljiva inovacija dolazi iz Rheinland-Pfalza i što je razvijena i testirana u tvornici u Wörthu. To je prekretnica u transformaciji i dekarbonizaciji transportnog sektora – zahvaljujući novim tehnologijama. Kroz vožnju s kamionom GenH2 od Rheinland-Pfalza do Berlina ta prekretnica postaje opipljiva.”


Nakon uspješne rekordne vožnje, Andreas Gorbach, član uprave Daimler Truck AG, odgovoran za tehnologiju kamiona, dovezao je kamion preko ciljne linije u Ministergartenu u Berlinu: „Kako bismo dekarbonizirali transport, trebamo i bateriju- električne i pogonske tehnologije na vodik. Idealno područje primjene za kamione na vodikove članke su fleksibilni i zahtjevni zadaci transporta na velike udaljenosti. Prešavši granicu od 1000 kilometara s jednim punim spremnikom, sada smo impresivno dokazali da je vodik sve samo ne magla u kamionima i vrlo dobro napredujemo prema serijskoj proizvodnji. U isto vrijeme, današnja rekordna vožnja je apel da su, uz prave pogonske tehnologije, neophodna još dva čimbenika za dekarbonizaciju prometa: zelena energetska infrastruktura i konkurentni troškovi u usporedbi s konvencionalnim vozilima.”
Prije putovanja, Mercedes-Benz GenH2 Truck napunjen je tekućim vodikom na benzinskoj stanici Daimler Truck u centru za razvoj i testiranje u Wörthu. Vodik koji isporučuje Air Liquide obnovljivog je izvora jer se proizvodi iz biometana s dokazom o podrijetlu. Tekući vodik na temperaturi od -253 stupnja Celzijusa točen je u dva spremnika od 40 kg, svaki postavljen na bočnu stranu šasije kamiona. Zahvaljujući posebno dobroj izolaciji spremnika vozila vodik se može dovoljno dugo održavati na niskoj temperaturi bez aktivnog hlađenja. Oba spremnika je zapečatio TÜV Rheinland prije početka utrke #HydrogenRecordRun.
Pri razvoju pogona temeljenih na vodiku, Daimler Truck dugoročno preferira tekući vodik. U ovom stanju agregacije, izvor energije ima znatno veću gustoću energije na temelju volumena u usporedbi s plinovitim vodikom. To znači da je moguće transportirati više vodika, što značajno povećava doseg i omogućuje vozilu performanse usporedive s onima dizelskih kamiona.
 

Kao jedan od najvećih svjetskih proizvođača komercijalnih vozila, Daimler Truck je predan Pariškom klimatskom sporazumu. Cilj je ponuditi isključivo lokalno neutralna nova vozila na glavnim svjetskim tržištima (Europa, SAD, Japan) do 2039. godine. Baterijski električni kamioni pravi su izbor za distribuciju i transport na velike udaljenosti kada se redovito koriste na predvidljivim rutama s odgovarajućim udaljenostima i opcijama punjenja. Pogoni temeljeni na vodiku mogu biti bolje rješenje, posebno za vrlo fleksibilne i posebno zahtjevne primjene u transportu teških tereta i na velikim udaljenostima. Osim toga, dostupnost odgovarajuće infrastrukture i dostupnost dovoljne količine zelene električne energije i zelenog vodika ključni su za uspješan prijelaz na tehnologije s nultom emisijom. Daimler Truck je uvjeren da je brzo i troškovno optimalno pokrivanje ove energetske potrebe moguće samo s obje tehnologije.

Prije tri godine, 16. rujna 2020., Daimler Truck je u Berlinu najavio velika ulaganja u vodikovu tehnologiju. Izvršni direktor tvrtke Daimler Truck, Martin Daum, po prvi je put javnosti predstavio Mercedes-Benz GenH2 Concept Truck kako bi naglasio tehnološku strategiju tvrtke. Uslijedilo je osnivanje cellcentrica, zajedničkog pothvata s Volvo grupom koji će pustiti u rad jedan od najvećih pogona za proizvodnju vodikovih članaka u Europi. Prvi prototipovi kamiona Mercedes-Benz GenH2 se testiraju od 2021. nadalje i nedavno su dokazali svoje performanse na prijevoju Brenner, jednoj od glavnih arterija europskog teretnog prometa. Uspješni #HydrogenRecordRun sada označava još jednu prekretnicu na putu prema održivom cestovnom prijevozu. Očekuje se da će prvi kamioni s vodikovim člancima biti testirani od strane kupaca u nadolazećim godinama. Razvoj Daimler Trucka napreduje prema planu prema kojem će Mercedes-Benz GenH2 Truck biti spreman za serijsku proizvodnju u drugoj polovici desetljeća.

23DT195 001
23DT192 010
23DT192 013
23DT194 011
23DT194 051

Mercedes-Benz Trucksov odjel za preinake po mjeri (Mercedes-Benz Custom Tailored Trucks - CTT) uspješno je preradio svoje 300.000-to vozilo. Ovo jubilarno vozilo je Actros 8x4/4 Full-SLT za korištenje u teškim uvjetima. Marc Schulz, voditelj razvoja proizvoda i marketinga u Mercedes-Benz Custom Tailored Trucks: „U svijetu sve veće složenosti može se dogoditi da pravo vozilo za specifične transportne zahtjeve nije proizvedeno u seriji. Custom Tailored Trucks donosi rješenje tamo gdje završava širok raspon Mercedesove standardne i dodatne opreme. Kao centralno mjesto za upite posebnih zahtjeva, mi u CTT-u isporučujemo jedinstvena rješenja po mjeri za naše stranke.”

Timovi u CTT-u već više od 20 godina razvijaju, realiziraju i prodaju rješenja po mjeri. Tijekom godina stalno smo širili portfelj proizvoda. Danas je, primjerice, moguće naknadno opremiti vozila za teški prijevoz ugradnjom dodatne osovine, prilagoditi međuosovinski razmak ili ugraditi dvostruku kabinu za dodatna sjedala u vatrogasnim ili komunalnim vozilima. Prerade koje udovoljuju posebnim zahtjevima kupaca provode se u tvornici kamiona Wörth ili u tvornici CTT u francuskom Molsheimu, gotovo 100 kilometara od Wörtha, te kod CTT-ovih partnera. Ukupno se svaki dan preinačuje do 70 CTT vozila.

Nakon što je Actros sišao s proizvodne trake u Wörthu, prvobitno 3-osovinsko vozilo preinačeno je u Molsheimu i u TITAN-u u Sulzbachu u 4-osovinski full-SLT s dvije pogonske osovine kako bi se mogao koristiti kao tegljač za prijevoz teških tereta. U tu svrhu ugrađena je vodeća osovina nosivosti 8 tona, a iza vozačke kabine postavljen je okvir koji nudi prostor za spremnik od 900 litara, spremnik za tlak zraka i stražnji rashladni sustav tijekom rada motora i modu rada retardera. Naknadno ugrađeno sedlo sa klizačem omogućuje učinkovitu raspodjelu osovinskog opterećenja. Okvir, uključujući komponente, zatim je opremljen bočnim oblogama.

Električni kamioni igraju važnu ulogu u provedbi Mercedes-Benz Trucksove strategije lokalno neutralnog CO2 prijevoza. Na bazi tegljača eActros 300, radionica CTT-a u Molsheimu trenutno slaže pilot projekt "Lowliner", ali varijanta električnog kamiona prikladan za korištenje s mega prikolicama i u automobilskoj logistici. eActros 300 također može biti prilagođen kao lowliner za prijevoz tereta velikog obujma koji zahtijeva unutarnju visinu do tri metra. U prvom koraku, Lowlinere će koristiti birani pružatelji logističkih usluga koje koristi tvornica Mercedes-Benz Trucks.

23DT162 001
23DT162 010
23DT162 011

Mercedes-Benz Trucks isporučio je tvrtki Viktor Baumann posebno preuređeni kamion za prijevoz teškog tereta (SLT). Maksimalna vučna sila novog Arocsa SLT 4463 AS 8x6 iznosi 1.000 tona. Prijevoz toliko teških tereta će kamion obavljati povezan u kompoziciju s nekoliko kamiona. Pri tome takozvana ukupna masa kompozicije, kombinacija ukupne mase vozila i tereta, može biti znatno veća od 1000 tona. Viktor Baumann GmbH je specijalizirana tvrtka za takve zadatke te će u budućnosti za teške prijevoze koristiti ovaj specijalni kamion, između ostalog, za prijevoz transformatora i izmjenjivača topline.

Arocs SLT 4463 AS 8x6 također je jedini kamion s pogonom na sve kotač u seriji Arocs sa širokom vozačkom kabinom. Naknadno ugrađena BigSpace kabina omogućuje rad dvojici vozača tijekom dužih operacija. Ovaj važan korak u procesu prerade poduzela je tvrtka Paul Nutzfahrzeuge dok su ugovorni partner Mercedes-Benz Trucks RKG TruckService, tvornica Mercedes-Benz Wörth i tvornica Mercedes-Benz za konverziju u Molsheimu također bili uključeni u preradu vozila.

Ronald Ott (voditelj prodaje Mercedes-Benz Trucks & Fuso Njemačka): “Danas predajemo vozilo koje, nakon nekoliko mjeseci preinake, postavlja nove standarde u prijevozu teških tereta. Zahvaljujući izvrsnoj suradnji svih uključenih partnera, sigurni smo da će ovaj teški kamion impresionirati cijelom rutom i ponuditi vozaču vrlo udobno radno mjesto.”

Matthias Kirschner (voditelj voznog parka u tvrtki Viktor Baumann): „S ovakvim kamionom u voznom parku ne postoji gotovo ništa što bi bilo preveliko ili preteško za nas. Tvrtke za preradu vozila ovdje su napravile sjajan posao i omogućile sve što smo željeli.”

Za Baumannove ekstremno teške transporte spojena su dva, tri ili više kamiona u kompoziciju i vuku višeosovinsku modularnu prikolicu kao što je nisko utovarno korito ili most za za specijalne terete) dok još jedan kamion gura odostraga. Novi Mercedes-Benz Arocs SLT 4463 AS 8x6 s opterećenjem prikolice do 1.000 tona na vučnoj kuki za prikolicu zamišljen je kao posljednje vučno vozilo i on je poveznica s prikolicom. Prijevoz takvih tereta je neophodan, na primjer, za dopremu teške, nedjeljive robe kao što su izmjenjivači topline ili energetski transformatori do njihovog odredišta.

Vozilo je već tvornički imalo ojačanu šasiju i odgovarajući pogonski sklop. S naknadno opremljenom vodećom osovinom, ugrađenim spojkama za teške uvjete rada sprijeda i straga i kliznim sedlom za teške uvjete rada, tehnički zahtjevi za teške uvjete primjene stvoreni su u tvornici kamiona Mercedes-Benz u Molsheimu. Kako bi se dobilo veće opterećenje na kotače i time povećala trakcija, proizvođač specijalnih vozila Paul iz Donje Bavarske ugradio je takozvanu balastnu platformu tvrtke Greiner. Tim iz Vilshofen an der Donau također je izvršio opsežnu preinaku široke vozačke kabine.

Sredinom listopada 2023., gotovo godinu dana nakon što je originalno vozilo proizvedeno, posebno preuređeni kamion vratio se u Wörth na Rajni. Baš na vrijeme za primopredaju, stručnjaci iz TÜV-a odobrili su posebno vozilo pojedinačnim prihvaćanjem prema §13 EG-FGV. Vozilo je bilo odmah spremno za upotrebu i nakon primopredaje se vraćalo uz Rajnu do sjedišta Viktora Baumanna između Bonna i Kölna.

S više od 130 godina iskustva, tvrtka Baumann jedan je od vodećih stručnjaka za teške uvjete rada u Njemačkoj. Baumannov tim već planira predstojeće transporte s ovim snažnim novim članom flote. Nadolazeće rute izračunavaju se do centimetra, s posebnom pozornošću na ključne točke kao što su mostovi, uski zavoji ili nagibi. Čim budu ishođene sve potrebne dozvole, novi Mercedes-Benz Arocs SLT 4463 AS 8x6 od 625 KS uskoro će se prvi put kretati noću povezan s drugim kamionima u skupu mase cijele kompozicije daleko iznad 1000 tona.

U najvećem pogonu za preradu Mercedes-Benz Trucks, posebne zahtjeve kupaca realizira poslovna organizacija Mercedes-Benz Custom Tailored Trucks (CTT). U tvornici u Molsheimu, u Francuskoj, kamion je dobio vodeću osovinu sa sustavom pomoći pri kretanju putem kontrole rasterećenja i time postao četveroosovinac 8x6. Osim toga, naknadno je ugrađeno sedlo za specijalne terete, klizno sedlo za teške uvjete i kuka prikolice za teške uvjete sprijeda, uključujući tešku kuku Rockinger Type 56e. Na stražnjoj strani, po potrebi je moguće montirati kuku Rockinger tip RO58E za 1000 tona. Tu je  i okvir SLT iza vozačke kabine s dodatnim sustavom hlađenja, spremnikom goriva od 900 litara i hidrauličkim sustavom za upravljanje prikolicom. Nakon otprilike 14 tjedana, stvoreni su preduvjeti za teški tegljač i konverzija u Molsheimu je dovršena.

Kao važan partner tvrtke Mercedes-Benz Trucks, Paul Nutzfahrzeuge GmbH brine o konstrukciji i preinaci gospodarskih vozila te isporučuje rješenja za specijalna vozila. Na teškom kamionu za Baumann, Paulov tim za pretvorbu zamijenio je StreamSpace vozačku kabinu širine 2,3 metra širokom BigSpace vozačkom kabinom širine 2,5 metara. Nova vozačka kabina ima mali tunel za motor od cca 100 mm kako ne bi prelazila dopuštenu ukupnu visinu od četiri metra. U tu svrhu vozilo je također sprijeda spušteno. Prilikom zamjene vozačke kabine morali smo prilagoditi sve unutarnje elemente kao što su instrument ploča, krevet i ladice. Paul je također ugradio dodatni toranj s kutijama za pohranu iza vozačeve kabine i postavio balastnu platformu. Ukupno je tvrtka Paul ugradila ili zamijenila oko 9500 novih dijelova. Za ovu posebnu narudžbu korišteno je što više serijskih komponenti Mercedes-Benz Trucks kako bi se zadržao karakter i svojstva kamiona sa zvijezdom. Implementacija ovih koraka prerade trajala je oko četiri mjeseca.

23DT225 020
23DT225 009
23DT225 012
23DT225 003
23DT225 006
23DT225 017

Temperature ispod nule i ceste prekrivene snijegom ili zaleđene, kratki dani i slaba vidljivost: zima uvijek predstavlja poseban izazov za kamione i vozače. S teškim vremenskim uvjetima se, naravno, moraju moći nositi i baterijski električni kamioni poput eActrosa. Uostalom, prijevozničke tvrtke pred njih postavljaju iste zahtjeve kao i pred njihove pandane s dizelskim motorima. Testovi koje je početkom 2023. proveo Mercedes-Benz Trucks u finskom Rovaniemiju još jednom su impresivno pokazali da je eActros potpuno operativan čak i u vrlo zimskim uvjetima. Ali, što je zapravo važno pri rukovanju eActrosom zimi? Sljedeća pitanja i odgovori rasvjetljuju neke ključne aspekte.

EActros Pitanja

Bez obzira koja je tehnologija ćelija ugrađena: Ako zbog niske vanjske temperature padne temepratura baterije, njen unutarnji otpor se povećava. To povećava gubitak snage i na raspolaganju je nešto manje energije. Kako bi se uslijed niskih temperatura okoline smanjili negativni utjecaji na doseg, baterija se može predkondicionirati na stanici s punjačom pomoću odabranog načina punjenja. Baterija se zagrijava, što ima za rezultat smanjenje unutarnjeg otpora i mogućnost maksimalnog prihvata energije.

Ako vozilo dugo stoji na niskim ili toplim vanjskim temperaturama i baterija nakon mnogo sati dosegne tu temperaturu, vozač može podesiti vrijeme polaska kako bi se do tad baterija zagrijala ili ohladila odnosno dovela na optimalnu temperaturu.

Kod normalnog kondicioniranja se baterija automatski dovodi u optimalno područje rada. To se događa tijekom vožnje ili parkiranja s uključenim visokonaponskim sustavom. Visokonaponska baterija se u okviru tehničkih mogućnosti sama zadržava na idealnoj radnoj točki.

Pri niskim temperaturama se tijekom procesa punjenja automatski uključuje grijanje. Grijač zagrijava bateriju sve dok struja ne počne ponovno teći i bateriju je moguće ponovno puniti. Na temperaturama nižim od minus 19 stupnjeva visokonaponski baterijski sustav prelazi u samozaštitu kako bi očuvao radni vijek ćelije.

U osnovi ovdje nema donje granice. Prije nego što dođe do potpunog pražnjenja, vozilo se pravovremeno gasi. Bez obzira na temperaturu, baterija se uvijek puni do 100 posto osim ako vozač ne podesi drugačije.

Na primjer, zbog niske ili visoke temperature baterije. Na vrijeme punjenja također može negativno utjecati maksimalna raspoloživa struja punjenja stanice za punjenje ili postavke za proces punjenja u putnom računalu, primjerice, s obzirom na ograničenje punjenja.

Ne postoji općeniti odgovor na ovo pitanje jer mnogi čimbenici ovdje igraju ulogu. Ako je dovoljno hladno, svakako ima smisla zagrijati kabinu i bateriju. Također treba imati na umu da su otpor kotrljanja guma i aerodinamički protok hladnog zraka veći pri niskim temperaturama. Hladni pogonski ležajevi također imaju veći otpor, što također povećava potrošnju. Međutim, ta se dodatna potrošnja smanjuje kako se kilometraža i radna toplina povećavaju s početkom vožnje. Sve u svemu, potrošnja u zimskim uvjetima bit će veća na početku i poboljšavat će se tijekom rada tijekom dana.

Inteligentno upravljanje toplinom i energijom eActrosa osigurava da se i pogonski sklop i vozačeva kabina održavaju na ispravnoj i energetski učinkovitoj temperaturi, čak i pri niskim temperaturama. Zahvaljujući manjem krugu grijanja s velikom snagom, eActros općenito grije vozačevu kabinu brže od dizelskog kamiona. Budući da se energija za to uzima iz baterija ugrađenih u vozilo, čime se smanjuje doseg, ponovno se preporučuje predkondicioniranje na stanici za punjenje. Nakon vožnje također je preporučljivo koristiti samo površinsko grijanje, kao što je grijanje sjedala ili grijanje vjetrobranskog stakla, kako biste uštedjeli energiju.

Opsežni zimski testovi tvrtke Mercedes-Benz Trucks pokazali su da se eActros također dobro ponaša na cestama prekrivenim snijegom. Zahvaljujući nižem težištu zbog položaja baterija, eActros ima izvrsnu trakciju uz visoku dinamiku vožnje. Kao i kod svih Actros vozila, ugrađeni sustavi pomoći i sustavi kontrole također mogu pridonijeti sigurnosti. To se ne odnosi samo na MirrorCam, čije su kompaktne kamere mnogo manje osjetljive na kontaminaciju, na primjer od bljuzgavice, u usporedbi s klasičnim glavnim i širokokutnim zrcalima.

Da, po ovom pitanju nema ograničenja uvjetovanih izradom.

Na vrh